Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az LMP 10 pontba szedte a lakhatási válság megoldásait

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szél Bernadett  élő videóban jelentkezett be Vágó Gáborral a Facebookon, ahol az LMP lakhatási programját ismertették. Ha az LMP alakítana kormányt, először is alkotmányba foglalnák a lakhatást, mint alapvető jogot. Ez persze még nem megoldás mindenre, ezért a következő 10 pontban felsoroltakkal oldanák meg a Magyarországon egyre súlyosbodó lakhatási válságot:

A lakhatási válság felszámolható

Magyarországon 10 lépésben megoldható a lakhatási válság. Vágó Gáborral most elmondjuk hogyan!

Posted by Szél Bernadett on Sunday, 4 March 2018

  • A devizahitelesek helyzete szorosan kapcsolódik a lakhatás kérdéséhez, mivel közülük is sokakat fenyeget a kilakoltatás veszélye. „Mélyen bele fogunk nyúlni Matolcsy György zsebébe” – mondja a miniszterelnök-jelölt.Tényleg mélyre nyúlnának: egész pontosan 260 milliárdot szeretnének a devizahitelesek kártalanítására fordítani, hogy megszüntethessék az adósrabszolgaságot.
  • Bérlakásokat építenének, melyeket elsősorban rászorulók, betegséggel élők, egyszülős családok, gyermekes családok, életkezdő fiatalok, nehézségekkel küzdők kapnának meg. Erre 50 milliárd forintot szánnának kezdésként.
  • 40 százalékkal alacsonyabb rezsit ígérnek. Ezt a lakások korszerűsítésének és felújításának szempontjából közelítenék meg, amit 5 százalékra csökkentett áfával segítenének. „Leszigetelik az országot”, tehát az energiahatékonyság növelésével szeretnének nekünk pénzt spórolni.
  • Csakis megújuló energiaforrásokba fektetnének be, ezért azt a pénzt, amit „a  veszélyes és fölösleges putyini beruházásba” fektetne a jelenlegi kormány, odaadnák a magyar családoknak (családonként 1 millió forint), hogy minden háztetőn lehessen napelem, Paks II-nek pedig búcsút intenének.
  • Szociális földgáztámogatási programjuk keretein belül a világpiacinál magasabb gázárakból származó nyereséget a rászoruló családoknak adnák.
  • Szeretnék újra divatba hozni a közszférában való munkavállalást, ezért 300 milliárdból rendeznék a közszolgálati béreket, ami már 10 éve várat magára. Szolgálati lakást biztosítanának a pályakezdő fiataloknak, hogy ezzel is megkönnyítsék a családalapítást.
  • Vágó Gábor szerint azok a legkiszolgáltatottabbak ma Magyarországon, akiknek albérletről albérletre kell vándorolnia. Abszurdnak tartja, hogy az albérlők a fizetésük felét a lakhatásukra költik. Erre az LMP szociális lakásügynökségeket hozna létre. Magyarországon 150 000 beköltözhető, üresen álló lakás van jelenleg. Elképzelésük szerint ha a lakástulajdonosok odaadnák az államnak használatra a lakásaikat, az állam főbérlőként adná ki azokat a rászorulóknak alacsony áron, levéve így a lakáskiadással járó terhet a tulajdonosok válláról. Így számításaik szerint 20 százalékkal olcsóbbak lehetnének az albérletek.
  • A hajléktalanság komplex probléma: az LMP segítene az utcán élők mellett azoknak is, akik a szálló és az utca között ingadoznak illetve azoknak is, akik a szálló és az albérlet között ingadoznak. Az előbb említett szociális lakásügynökség ebben is segíteni tudna: sokan azért nem tudnak albérletbe költözni, mert nem képesek előre kifizetni a több havi kauciót, ezért beindítanák a kaució támogatási programot is.
  • Ezen a télen 170 ember fagyott meg, felük a saját lakásában. Az állam lepergeti magáról a felelősséget, az LMP viszont új szociális tűzifatámogatási rendszert hozna létre, hogy ne legyen kérdés, valaki eszik-e vagy fűt-e.
  • Úgy gondolják, mindennek az alapja a bérválság megszüntetése. Az LMP adóreform programja egyszerre csökkentené a már előbb említett módon az albérletárakat 20 százalékkal és növelné a béreket 20 százalékkal, így pont annyi maradna az emberek zsebében, hogy tudjanak biztosan előre tervezni. A pályakezdő fiatalok számára pedig megcsillanhat a remény, hogy saját lakáshoz jussanak.

Szél Bernadett végül feltette a kérdést: ha lenne egy miniszterelnökjelölti vita, Orbán Viktor mit tudna mondani a lakhatási válságra? Szerinte ha lett volna politikai akarat, ezt a 10 pontba szedett megoldás-csomagot a Fidesz is megvalósíthatta volna.