Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A választóknak több mint a fele szavazna egy baloldali összefogásra, ha annak lenne esélye legyőzni a Fideszt

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Publicus Intézet kutatást végzett a Vasárnapi Hírek megbízásából a bizonytalan szavazók preferenciáiról és átszavazási hajlandóságukról. A reprezentatív felmérést, amelyet február 9. és 14. között – tehát még a hódmezővásárhelyi választás előtt – 1002 fő megkérdezésével végezték. A közvélemény kutatás kimutatta, hogy a bizonytalan választók körében nagyon magas az átszavazási hajlandóság.

A Publicus felmérése szerint 10 bizonytalan szavazóból 4 tudja, hogy kire szavaz, csak nem árulja el, míg hatan nem döntötték még el, hogyan voksolnak majd áprilisban. A valóban bizonytalanok közül 73 százalék inkább nem elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok, míg a választásukat titkolók közül 68 százalék elégedetlen Magyarország állapotával. Mindkét kategóriában magas azoknak az aránya, akik azt szeretnék, hogy 2018 után ne a Fidesz kormányozzon: a valóban bizonytalanok közül 46 százalék szeretné, hogy más irányítsa az országot, a választásukat titkolók közül pedig 56 százalék.

A válaszadóknak összesen 64 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy a Fidesz kétharmadának megakadályozása érdekében egy baloldali együttműködésre szavazna: a bizonytalan szavazók 54 százaléka szavazna át, a Jobbik szavazói közül 61 százalék, de az MSZP szavazói közül 95, míg a DK szavazói közül 100 százalék szavazna át ebben az esetben. Az LMP szavazói között is magas az átszavazási hajlandóság, közülük 89 százalék szavazna egy baloldali együttműködésre.

Érdekes módon ennél már alacsonyabb az átszavazási hajlandóság egy baloldali összefogásra abban az esetben, ha annak az összefogásnak esélye lenne a Fidesz legyőzésére. Arra a kérdésre, hogy „Ön elképzelhetőnek tartja, hogy egy baloldali összefogásra szavazzon, ha úgy látná, hogy annak van esélye legyőzni a Fideszt?” a válaszadóknak 58 százaléka válaszolt igennel, 25 százalék nemmel, 18 százalék pedig tartózkodott a válaszadástól. Az MSZP, a DK és az LMP szavazói mind 90 százalék fölött igent válaszoltak, ebben az esetben is a Jobbik szavazói mutatták a legkisebb hajlandóságot az átszavazásra 46 százalék igennel.