Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A jászsági Jézustól a szánkózó Lázárig: a hét legfurább hírei

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tudtuk, hogy a kampányidőszak beköszöntével egyre több értelmezhetetlen mondás zsúfolódik majd egymásra, de ezt azért nem sejtettük. Ha csak nem a tavasz zavarta össze a politikusokat, akkor nehéz magyarázatot találni néhány eheti hírre.

Itt van például Trócsányi László igazságügyi miniszter esete, aki írt egy 18 oldalas(!) indítványt az Alkotmánybíróság elnökének arról, hogy miért is kéne a testületnek kimondania, hogy a magyar kormány nyugodtan mondhat nemet az EU-s kvótarendszerre, még akkor is, ha az unióban erről szabályt hoznának. És mik voltak Trócsányi érvei?

Hogy például már a „történeti alkotmányunk vívmányai” is meghatározzák az állam területén az együttélés kereteit. Ezügyben például az Aranybullát (1222) idézi, amelynek Előbeszédében ez áll:

„a nemesség gyakorta sürgető könyörgésekkel zaklatta felségünket és előttünk való királyai fülét az ország állapotjának megjobbításáról.”

A Hármaskönyvben (1514) meg egyenesen ez olvasható:

„És minekutána isten kegyelméből mi ennek a nemes Magyarországnak királyi pálczáját és kormányát elnyertük és szent koronájával minket megkoronáztak, és miután ez országot hadmíveleteink után, úgy az ellenség félelmétől, mint a belső zendülésektől megszabadítottuk, első és legfőbb gondunknak azt tekintők, hogy ezt az országot és a mi alattvalóinkat a belső békesség és a törvények által erősebbé és állandóbbá tegyük.”

Az önrendelkezésre példaként pedig felhozza még az 1867-es kiegyezés egynémely passzusát. No, nem a sajtószabadságról szólót, és még csak nem is azt, amelyben megállapíttatik, hogy a törvény előtt újra egyenlőek lettek a különböző keresztény felekezetek és a különböző származásúak, hanem ami Magyarország közjogi és belkormányzati önállóságát garantálja.

Hivatkozik még néhány nyelvtörvényre is (például 1790-ból és 1805-ből), ami tökéletesen szemlélteti az egész indítvány abszurditását: olyan törvényeket citál elő, melyek teljesen más korban, teljesen más politikai helyzetben és berendezkedésben, teljesen más céllal születtek, csak hogy ezekkel igazolja, hogy miért kell nemet mondanunk a menekültek befogadására. Nagyszerű, szép munka, le a kalappal.

De nem ez volt a legmeredekebb dolog a héten. Pócs János például most éppen nem egy leölt disznóval viccelődött, hanemelőbb közölte, hogy a Jászság „túlteljesítette a teljes foglalkoztatottságot” =jelentsen ez bármit), majd a minden nagy ember magyar nyomvonalon haladva sütött el egy hajmeresztő tréfát:

„… azt is tudjuk, hogy Jézus Krisztus is jász volt, mert ő is jászolban született.”

Erre mégis mit kéne mondani? Mit akart mondani egyáltalán Pócs? Vagy neki nem mondták, hogy nevekből nem illik szóvicceket gyártani? Pont neki??!?

Ha már itt tartunk, akkor szívesen eláruljuk Pócs Jánosnak, hogy a jászok amúgy az alánok leszármazottai, indoiráni nyelvű nép, akiknek a legközelebbi rokonaik a Kaukázusban ma élő oszétok. A jászok a kunokkal egy időben, a 13. században vándoroltak be Magyarországra. Pócs János egyébként a Jászság országgyűlési képviselője.

Orbán Viktor és Pócs János közösen avattak gyárat a héten (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

És még ennél is egy fokkal elkeserítőbb teljesítményt nyújtott Rétvári Bence a napokban, amikor bevallotta, hogy nem tudja, hány orvos és egészségügyi dolgozó hiányzik a kórházakból. Az Emberi Erőforrások Minisztériumát, ezen belül is Balog Zoltánt kérdezte Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke az orvoshiányról, végül valahogy mégis csak Rétvárinál kötött ki a válaszadás lehetősége. Nem volt benne sok köszöntet: ha az emberi erőforrások államtitkárának nincs fogalma arról, hogy hány orvos és ápoló hiányzik a kórházakból, akkor azért felmerül néhány új kérdés – többek közt a vonatkozó államtitkár kulcskompetenciáiról…

A hét két legfelháborítóbb kijelentése minden bizonnyal Orbán Viktor miskolci cigányozása, illetve Lázár János azon kijelentése volt, miszerint nem az állam felelőssége az, hogy emberek halnak meg az extrém hidegben.

De azért ne menjünk el Balog Zoltán mellett se szó nélkül. A miniszter ugyanis előszeretettel passzolja le a számára kínos kérdéseket (a sajtóval pedig már tényleg csak akkor kommunikál, ha nem sértik meg az ő kedves barátját), aztán ehhez képest mint mondott a minap?

„Ki kell alakítani a párbeszéd új kultúráját az Európai Unióban…”

Na jó, nem az egészségügyi katasztrófák, az oktatási rendszer szétverése, vagy egyéb, létező problémák mentén képzeli ezt el a miniszter, hanem a nemzetközi migrációs válsággal kapcsolatban.

És ha már párbeszédnél tartunk, Orbán Viktor, a legendás vitapartner így válaszolt a HírTV kérdésére:

Elegáns, nemde?

Bár közel se annyira, mint Lázár János, aki azért nem ment el Márki-Zay Péter beiktatására, mert ennél sokkal fontosabb meghívást is kapott, méghozzá a fiaitól. Lázár János így inkább szánkózni ment. Erről csak ennyi jut eszünkbe:

A remek illusztráció a tinemezeketarobotokatkeresitek.tumblr oldaláról származik

Vajon lehet-e ezt még fokozni? Kíváncsian várjuk a jövő hetet…