Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megússza? Farkas Flóriánt befutó helyre rakta Orbán a Fidesz listáján

Ez a cikk több mint 6 éves.

Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke idén is a 17. helyre került a Fidesz országos listáján, csakúgy, mint 4 éve. Ez azt jelenti, ha a Fidesz 20 százalékot szerez, már biztosan bekerül a Parlamentbe. Azaz hiába a korrupciós ügyek sora, hiába a nyomozás a Lungo Drom ügyei miatt, Farkas bent fog ülni az Országgyűlésben.

Február 13-án kapott választ az LMP társelnöke, Hadházy Ákos Polt Pétertől a Lungo Drom körüli korrupciós ügyek vizsgálata kapcsán. A volt Fidesz-képviselőjelölt legfőbb ügyész válaszából többek között az derült ki, hogy Farkas Flóriánék ügyében nem talált gyanúsítottakat az ügyészség. A nyomozás egészen február 24-ig tartott Polt akkori válasza szerint, de meghosszabbítható. Valószínűleg ez történt.

Pedig a lehetséges gyanúsítottak köre és maga az ügy elég világos mindenkinek, aki találkozott vele a médiában.

Ahogy a Magyar Narancs írta, a Híd a Munkába program keretében uniós pénzekből valósult volna meg elég sok minden a szegénységben élő romák helyzetének javítására:  „A program része lett volna 20 ezer roma szakmához, 10 ezer roma érettségihez juttatása, és 5 ezer ember felsőoktatásra való felkészítéséhez nyújtott volna segítséget. 50 ezer romát a szak- és felnőttképzésbe kívántak irányítani, s intézték volna 150 ezer roma szűrővizsgálatát is. Mindebből lényegében semmi nem valósult meg.

A program keretében az Országos Roma Önkormányzatnak (ORÖ) közel másfél milliárd forintot fizettek ki.

Az Országos Roma Önkormányzat 122,5 millió forintot számolt el a projekt előkészítésére, projekt menedzsment-költségekre pedig további 82 milliót. 440 millióba került a projekt szakmai megvalósításához közvetlenül kapcsolódó feladatok pénzelése; 771 millió forint értékben rendeltek szolgáltatást, és külön soron szerepeltetik az „egyéb szolgáltatások” költségeit” – írja szintén a Magyar Narancs.

De jutott 260 millió arra is, hogy a Gellért-hegyen vegyen ingatlant magának az ORÖ, amit szintén az alapból, 26 millióért újítottak fel. Az EMMI vizsgálódott, és súlyos szabálytalanságokat tárt fel, amik annyira kínosak voltak, hogy végül a minisztériumnak feljelentést is kellett tennie.

Végül ezt az ingatlant húzta be a magyar állam, és pótolta ki készpénzben a maradék 1,3 milliárdot a mi adófizetői pénzünkből, hogy rendezze Farkas Flóriánék számláját.

A jutalom pedig Farkasnak a korrupciós ügyért nem az lett, hogy börtönbe vonul, vagy elveszíti pozícióját. A Lungo Drom elnökét azóta újraválasztották, ahogy látjuk, az eljárások nem haladnak az ügyben, ő pedig visszarepült a Fidesz listájának 17. helyére.

(Kiemelt kép: MTI)