Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kecskeméten is konkurencia nélkül nyert az Elios

Ahogyan arról a Mérce kedden élőben közvetített, Hadházy Ákos LMP-s, Szilágyi György jobbikos és Harangozó Tamás MSZP-s képviselők kedden elutaztak Kecskemétre, és ott együtt próbálták meg megszerezni a hivataltól azokat a dokumentumokat, amelyeket az EU csalás elleni hivatala, az OLAF küldött városnak a helyi Elios-projekttel kapcsolatos nyomozásról. Az LMP, az MSZP és a Jobbik még hétfőn alapított árnyékbizottságot, amelynek feladata az Orbán Viktor vejének egykori cégéhez fűződő közvilágítási közbeszerzések vizsgálata.

A kecskeméti önkormányzat azonban végül megtagadta az iratok kiadását, méghozzá azzal az indoklással, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda éppen nyomoz az ügyben, ezért a kecskeméti közvilágítási dokumentumok lefoglalására készülnek, így azok bizalmas információnak számítanak.

A kecskeméti projekt második üteme azonban szerepel a 24.hu birtokába jutott OLAF-jelentésben, az portál pedig a kecskeméti önkormányzattal ellentétben nem volt rest megosztani a részleteket a nyilvánossággal.  Tiborcz István üzlettársáék végzik a karbantartást.

A jelentésből kiderül, hogy Kecskeméten is a többi Elios-tenderhez hasonló feltételek mellett, azaz valódi verseny nélkül nyerte a el a cég  a projektet.

A lehetséges ajánlattevők körét ezúttal is, mint például Zalaegerszegen, igen szűkre szabták a kiírásban szereplő feltételek.

A közbeszerzést az első szakaszban 3053 darab lámpára írták ki, a másodikban pedig 2239 darabra, amelyeknek a technikai leírása megegyezett az Elios gyakori beszállítója, a Tungsram-Schréder által gyártott világítóeszközökével.

Az önkormányzathoz ilyen körülmények között érthető módon egyetlen ajánlat érkezett: az Eliosé.

Az Elios alvállalkozója Kecskeméten is  a Simó Villamossági Kft. volt, amellyel több településen is együtt dolgoztak, így Zalaegerszegen és Mórahalmon, és amellyel kapcsolatban több szabálytalanságot is megállapított az Európai Unió csalás elleni hivatala. Például azt, hogy manipulálhatták az árakat, illetve azt, hogy Horváth Dezső, a Simó tulajdonosa előbb részt vett közbeszerzés előkészítésében, majd, ahogy a kecskeméti projekt első ütemében, alvállalkozóként is dolgozott – ez pedig ütközik a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel.

Kecskeméten is fetűnt az Elios mellett a Polár Stúdió Kft., amely a hévízi közvilágítási projektben még az Elios konkurenciájaként tűnt fel, itt már azonban a kiviteli terveket készítette el. Hévízen a Polár a kamuversenytárs-koncepció részét képezte, azaz egy másik pályázóval együtt – az OLAF számára is feltűnő módon – pontosan hét és kilenc százalékkal adott drágább ajánlatot az Eliosnál, de nem csak végösszegben, hanem minden egyes egyedi tételben is.

A projektmenedzsmenttel az Eupro Kft.-t bízta meg a Zombor Gábor polgármester által képviselt önkormányzat, amely Tiborcz üzlettársának, Hamar Endrének a tanácsadó cége. A kecskeméti karbantartási szerződéseknél felbukkan egy másik Hamar-cég is, a Sistrade, amely a kivitelezési szerződést kötő Polár Stúdióval együtt látja el a feladatot.

Az OLAF Kecskemét esetében arra is figyelmeztet, hogy az első és második ütem karbantartása már most drágább, mint amivel számoltak korábban.

Igaz, a két összeg közötti eltérés nem nagy: a tervek szerint évente összesen 6,953 millió forint lett volna a karbantartási költség, ehhez képest lámpánként 85,6 forinttal számolva (plusz áfa) 6,964 millió forint lesz inkább.

Az önkormányzat a jelentés szerint az OLAF-nak, hogy a karbantartási szerződés lejártát követően közbeszerzést fognak kiírni, amelynek a végén egy várhatóan 2-3 éves szerződést kötnek a nyertes ajánlattevővel.