Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szavazzunk a zöld Magyarországra!

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szerintünk a 21. században minden embernek gondolnia kell valamit arról, hogy honnan lesz energiánk a jövőben, lesz-e elég tiszta vizünk, kapunk-e levegőt a városainkban és mit kezdünk az egyre csak halmozódó sugárzó atomszeméttel. A minden emberbe beletartozik a gíroszos, az építész, a fodrász, az újságíró, a tanár – és a politikus is, pláne ha a parlamentben ül.

Az Energiaklubnak ugyanakkor semmilyen viszonyulása nincs a pártpolitikához, soha nem vettünk részt országgyűlési választásokban és választási kampányokban. Idén sem fogunk. Független civil szervezetként nem ez a dolgunk.

Az Energiaklub céllövöldéje; kép: Energiaklub

Az a célunk és az a dolgunk, hogy a közbeszédben megjelenítsük azokat az értékeket, amikben hiszünk, képviseljük az ügyeinket, felhívjuk a figyelmet problémákra, információkat és megoldásokat adjunk. Ezt folyamatosan végezzük, függetlenül a négyévente aktuális országgyűlési választásoktól.

A klímaváltozás olyan kihívás, amivel a modern civilizáció fennállása óta először állunk szemben, és ezzel kezdenie kell valamit az emberiségnek. Ez rég nem csak környezetvédelmi probléma: alapvetően változtat meg gazdasági és társadalmi viszonyokat. Részben a kibírhatatlanná váló környezet, a víz- és élelmiszerhiány miatt alakulnak ki azok a politikai és gazdasági váls  ágok és háborúk is, amelyek elől emberek menekülnek el. Ez nem fog elmúlni, sőt.

Az Energiaklubban abban hiszünk, hogy a 21. század klíma- és energiaválságát akkor tudjuk mérsékelni, ha csökkentjük az energiapazarlást, és ha kihasználjuk a lehetőségeinket a megújuló energiaforrások felhasználásában. Magyarországnak más energiavagyona nincs, de minden más híreszteléssel ellentétben nálunk is süt a nap, és fúj a szél is.

CVL18

2018 februárjában a Közélet Iskolájával közös cikksorozatunkban a Magyarországon érdekvédelmi munkát végző civil szervezetek írtak arról, hogy hogyan viszonyulnak az április 8-i választásokhoz. Mi a tétje az általuk képviselt ügyek szempontjából a '18-as országgyűlési választásnak, és milyen kampány(oka)t végeznek a választás kapcsán?

Ahogy vitaindítóként szolgáló cikkünkben írtuk, „hiszünk abban, hogy a demokrácia gyakorlata valójában a választások között bontakozik ki, de abban is, hogy az érdekvédelmi munkával a választások idején sem szabad felhagyni”. A 2018-as választásoknak azért lehetett még a szokásosnál is nagyobb a tétje, mert nemcsak arról volt szó, hogy melyik párt nyeri a választást, hanem arról, hogy mennyire betonozódik be a 2010 óta következetesen épített társadalmi és politikai kirekesztés és gazdasági kisemmizés.

Azt gondoljuk, hogy egy atomerőmű építése az egyik legrosszabb válasz a környezeti kihívásokra. Az atomenergia a legveszélyesebb és legkockázatosabb módja az áramtermelésnek. Nem akarjuk, hogy Magyarország még egy évszázadig elkötelezze magát egy veszélyes és elavult technológia mellett. Azt gondoljuk, hogy felelőtlen és etikátlan tovább halmozni a veszélyes nukleáris szemetet, és ezért nem tartjuk elfogadhatónak atomerőművek építését és további üzemeltetését.

Brüsszeli meghallgatás a paksi bővítése kapcsán; kép: Energiaklub

Az atomcsapda kampányunkat azért indítottuk, hogy közérthető módon mutassuk be az atomenergia veszélyeit, blogon, videókban és egy nemsokára elkészülő filmen is. A nukleáris fejlesztésekben legérintettebb dél-dunántúli régióban indult projektünkben helyi lakosokkal és aktív állampolgárokkal arról beszélgetünk és gondolkodunk közösen, hogy hogyan tudnak befolyással lenni a lakóhelyük közelébe tervezett nukleáris beruházások alakulására. Ilyen pl. a radioaktív hulladéktároló Bodán, az uránbánya a Mecsekben, vagy akár Paks II.

Fontos számunkra, hogy az országot vezető politikusok hogyan gondolkodnak a klímaváltozásról, az energiáról és a környezetvédelemről, de felelős és tudatos állampolgárokra ugyanennyire szükségünk van. Fontosnak tartjuk, hogy a választópolgároknak szempont legyen, amikor behúzzák valaki mellé az ikszet, hogy az adott pártnak vagy képviselőnek van-e érdemi mondanivalója a 21. század globális kihívásairól.

Ezekért dolgozunk minden nap.