Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyre kevesebb EU-állampolgár vándorol Nagy-Britanniába, a Brit Iparszövetség aggódik

Ez a cikk több mint 6 éves.

A brit satisztikai hivatal legfrissebb bevándorlási statisztikái szerint 2016 szeptembere és 2017 szeptembere között csökkent a Nagy-Brittaniába bevándorlók száma, a kivándorlóké viszont emelkedett.

Az unióhoz 2004 után csatlakozott 8 kelet-európai országban történő mozgolódást figyelték meg, amibe Magyarország is beletartozik. A vizsgált 8 tagállam közül a

2016 szeptemberét követő egy évben összesen 51 ezer ember érkezett az Egyesült Királyságba, de ezalatt 39 ezren távoztak is.

A nettó migráció a nyolc országra vetítve tehát összesen csak 12 ezer fő volt, ami az egy évvel korábbi (2015-2016-os) adatokhoz képest 6 ezer fővel kevesebb.Az országot ezer fővel többen hagyták el, ez azonban nem túl jelentős szám a királyság statisztikáiban.

Összesen egyébként 578 ezren érkeztek, 334 ezren pedig távoztak az országból, tehát 244 ezer plusz fővel számolhattak a britek. Az is kiderült, hogy már 285 ezren vándoroltak Angliába az Európai Unión kívülről, ami több, mint a tagállamokból érkező 220 ezer fő.

A Brit Iparszövetség vezetője, Carolyn Fairbrain aggodalmát fejezte ki a The Observer című lap véleményrovatában Theresa May, brit miniszterelnökhöz intézett felhívásában. Közölte,

sürgősen egyértelművé kell tenni, ki élhet és dolgozhat az Egyesült Királyságban most és a jövőben.

A brit gazdaságban rekordszintű a hazai foglalkoztatottsági ráta, ha viszont a kormány elfojtja a külföldi EU-munkaerőhöz való hozzáférést, a brit vállalatok nem jutnak elég alkalmazotthoz, így nem tudnak tovább növekedni.

Ennek elkerülése érdekében három intézkedést fogalmazott meg. Fairbrain szerint a kormánynak garantálnia kell az ott élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságait, még ha a Brexit feltételeiről nem is állapodnak meg.

Emellett úgy gondolja, a brit vállalatokat biztosítani kell arról, hogy lesz elég idejük az alkalmazkodásra az új szabályozáshoz, ezért szükség lesz egy kifejezetten az új migrációs rendszer bevezetését szolgáló átmeneti időszakra.

Végül pedig ki kell zárni annak a lehetőségét, hogy az EU-n kívüli munkavállalókkal szemben alkalmazott jelenlegi nagy-britanniai vízumrendszert változtatás nélkül terjesszék ki az EU-állampolgárokra is. Szerinte ez katasztrofális hatással lenne az egész brit gazdaságra, de főleg a kisebb vállalatokra.

A konzervatív brit kormány a jövő márciusban esedékes Brexit után két éves átmeneti időszakról szeretne megállapodni az EU-val. London javaslata szerint az ebben az időszakban Nagy-Brittaniába érkezők letelepedése és munkavállalása már nem lenne annyira automatikus mint most, az EU erről viszont hallani sem akar, követeli, hogy ebben az EU-állampolgárok jelenlegi jogosultságai maradjanak meg az átmeneti időszakban is.

(Forrás: g7.24.hu, MTI)