Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra az a Pest Megyei Főügyészség nyomoz az Elios-ügyben, amelyik két éve sem talált semmit

Ez a cikk több mint 6 éves.

Sajtótájékoztatót tartottak péntek délelőtt Nyakó István és Harangozó Tamás MSZP-s politikusok a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épülete előtt a „kopaszügy” második évfordulóján. A népszavazási kezdeményezés körüli botrány mellett szó esett Polt Péter Harangozó Tamásnak írt válaszleveléről is, amelyből kiderült, hogy az ügyészség már december 22-én megkapta az Eliosról szóló OLAF-jelentést, most pedig ismét ugyanannak a szervezeti egységnek delegálták a nyomozást, amely két éve mossa kezeit az ügyben.

Kopasz-ügy: Vádlottak padjára kerülhet a NER

Kopasz-ügy: Vádlottak padjára kerülhet a NER – Harangozó Tamás és Nyakó István sajtótájékoztatója.

Posted by MSZP on Friday, 23 February 2018

Mint ismert, 2016. február 23-án egy kopaszokból álló, szemmel láthatóan jól szervezett csapat akadályozta meg Nyakó Istvánt, az MSZP politikusát abban, hogy elsőnek vigye az úgynevezett időbélyegzőhöz a párt vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését.

Miután röviden felidézte a botrányos eset előzményeit és utózöngéit, Nyakó István úgy fogalmazott, „az NVI-NVB-Fidesz bűnszervezet, azaz az állampárt” sokáig sikerrel akadályozta meg, hogy népszavazási kezdeményezést adjanak le a szocialisták, a két évvel ezelőtti esetet pedig a történtek által kiváltott nagy sajtóvisszhangra utalva a „legjobban dokumentált választási csalásnak” nevezte a politikus. 

Mivel az ügyészség bűncselekmény hiányában fél év után megszüntette a nyomozást, Nyakó pótmagánvádat terjesztett elő,amelyet a Fővárosi Törvényszék befogadott. Nyakó azt mondta: a Cs. Mihály és társai ellen kényszerítés bűntette miatt folyó büntetőeljárás során

„a NER először ül a vádlottak padjára”.

Hozzátette: a kopaszügyben ott voltak a Fidesz zsoldosai, ugyanakkor az Elios-botránnyal lehullt a lepel a maffia tetejéről is . Nyakó kiemelte, hogy a közös nevező ezekben az ügyekben nem más, mint a főügyész, Polt Péter személye, aki politikai és gazdasági bűncselekményekben is védi a Fideszt.

Ezt követően Harangozó Tamás ismertette Polt Péter válaszlevének tartalmát, amellyel a főügyész a politikus két héttel ezelőtt nyílt levélben feltett, az Elios üggyel kapcsolatos kérdéseire reagált.

Harangozó szerint Polt ismét kecskére bízta a káposztát: a főügyész tájékoztatása szerint ugyanis

ugyanaz a Pest Megyei Főügyészség nyomoz ma az Elios körüli visszaélések miatt, amelyik tette azt két éve is,

és amely végül azzal zárta le az ügyet, hogy nem történt bűncselekmény.

Polt leveléből az is kiderült, hogy az OLAF-jelentés

már december 22-e óta az ügyészségnél van.

Márpedig ha az ügyészségnél ott volt, akkor a kormánynak is ismernie kellett a dokumentum tartalmát, mi több, ők valószínűleg már az ügyészség előtt találkoztak vele. Így a rácsodálkozások és sunnyogások a kormány és az ügyészség részéről mellébeszélések és hazugságok sorozata volt -mondta Harangozó.

Polt levelében arra is hivatkozott, hogy az OLAF-nak nincs nyomozati jogköre, így nekik nem is lett volna lehetőségük az ügy részletes felderítésére.

Harangozó Tamás a legfelháborítóbbnak azt a részt nevezte Polt levelében, amelyben arról ír, hogy

nem adhat felvilágosítást arról, hogy milyen nyomozati cselekmények történtek az Elios-ügyben.

Harangozó összehasonlításképpen felidézte az Ökotárs Alapítvány elleni 2014-es razziát, ahol is több mint száz rendőr szállta meg a civil szervezet székházát, a vegzálásról pedig azóta bíróság is kimondta, hogy törvénytelen eljárás volt. „Ehhez képest pedig azt nem tudhatjuk meg, hogy egy 13 milliárdos büntetést okozó csalási ügyben az ügyészség kihallgatott-e már egyáltalán bárkit” – kifogásolta az MSZP-s képviselő.   

Kiemelt kép: Orbán Viktor miniszterelnök és Polt Péter legfőbb ügyész (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)