Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kocsis Máté azt állította, pszichológiai elemzést készíttetett az egyik ellenzéki képviselőről

Ez a cikk több mint 6 éves.

A VIII. kerületi képviselő-testület csütörtöki ülésén, dr. Kocsis Máté polgármester több meglepő állítást is tett dr. Erőss Gábor ellenzéki képviselővel kapcsolatban. A Fidesz országgyűlési képviselőjelöltjeként is induló Kocsis közölte, hogy Erőss „nem normális”, majd kifejtette, hogy pszichológiai elemzést készíttetett róla, végül burkoltan fenyegetőzött is.

A kijelentésekkel kapcsolatban a polgármestert és Erőss Gábort is megkerestük, ugyanis egy ilyen „pszichológiai elemzés”, amennyiben létezik, a felhasznált adatok függvényében felveti a személyes adatokkal való visszaélés, illetve az általunk megkérdezett jogász szerint a különleges személyes adat jogellenes kezelésének gyanúját. Azon túl, hogy pusztán etikai szempontból is problematikus.

Kocsis Máté, fotó: Bruzák Noémi / MTI

A polgármester úr egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre, a Párbeszéd képviselője pedig „alapvetően nem gondolja, hogy ennek bíróságon kell eldőlnie, sokkal inkább a választáson; de azt jogászok segítségével még vizsgálják, hogy történhetett-e személyes adattal való visszaélés, mert akkor feljelentést teszek.

A képviselő-testület a Soros-terv elleni kiállásról beterjesztett állásfoglalást tárgyalta, amelyről az ellenzéki képviselők csak aznap értesültek. Többen is hangot adtak annak, hogy nem értenek egyet a kezdeményezéssel, és nem tudnak szavazni egy olyan szövegről (a Soros-tervről), amelyet nem olvastak. Többen ironizáltak a terv és Soros józsefvárosi szerepéről is, a DK-s Simon György pedig azt is mondta, hogy a Soros-terv létezését „nem mindenki hiszi el, csak a hülyék”.

A jobbikos Pintér Attila ugyan sajnálatosnak tartja a kormány „hecckampányát”, de a migráció fenyegetését valósnak nevezte, és módosító javaslattal élt. Azt indítványozta, hogy a szöveg Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is nevezze meg, mint olyan személyt, aki támogatja a migránsok Európába való telepítését, s akinek bevándorlásbarát politikája ellen fel kell lépni.

Erőss Gábor hozzászólásában kifejtette, hogy a Soros-tervvel kapcsolatos propaganda, egy „nem létező ellenség elleni harc”, és csak el akarja terelni a figyelmet más problémákról. Arról, hogy „naponta halnak meg emberek Önök miatt a kórházaikban, mert nem kapnak megfelelő ellátást”.

„Azért mert kivonták a pénzt az egészségügyből, hogy a saját haverjaikra költsék… el akarják terelni a figyelmet arról a szörnyű szenvedésről, amelyet a magyar népnek okoznak”.

Erőss szerint ugyanígy terel a kormány azzal kapcsolatban, hogy felmerült a bűnszervezetben elkövetett csalás gyanúja Orbán Viktor veje, Tiborcz István cégei esetében, amellyel 13 milliárdos kárt okozhatott az adófizetőknek, amennyiben vissza kellene fizetni az uniós támogatást.

A képviselőknek válaszoló Kocsis Máté azzal kezdte, hogy most kiderült, ki tudja elismételni pártjának a központi üzeneteit, és ki az, aki érintett, mert az volt a legidegesebb, az sértegetett, gyalázott mindenkit. Kocsis itt a jegyzőkönyv kedvéért is elismételte, hogy az, aki azt mondja, hogy a Fidesz és személyesen miatta halnak meg emberek a kórházakban, „az nem normális, de tényleg”. Majd Erőssre nézve így folytatta:

„Majd ha egyszer eljön az a pillanat, amikor nem kell feltétlenül együtt dolgoznunk, akkor én átadok önnek majd egy dokumentumot négyszemközt, hogy olvassa el. Én készíttettem önről egy pszichológiai átfogó elemzést, és ezt csak önnek majd oda fogom adni. Figyelembe vettük egyébként a Facebook-bejegyzéseit, az írásmintáját, a felszólalásait, a hanghordozását, sok mindent, olvassa majd el, fantasztikus. Segítőleg adom majd oda.”

A polgármester azt is hozzátette, hogy a sértegetéseket nem veszi fel, de „lesz, aki nem lesz ilyen barátságos, régi, harcedzett nyolcadik kerületiek ilyenkor még messzebbre is elmennek, mint amit a kulturált szokások megengednek reakcióként. A finomabbak meg csak simán bíróság elé rángatják.”

Erről a kívülálló számára fenyegetőnek tűnő megjegyzésről is kérdeztük a polgármestert – a fenti mondatról Erőss úgy vélekedett, hogy „ez a burkolt fenyegetés” sokkal ijesztőbb, mint az „álelemzés” léte.

A képviselő szerint „a fideszeseknél (mint Trumpnál) egyre jobban összemosódik a képzelet és a valóság.” Így azt is el tudja képzelni, hogy „Kocsis blöffölt, de azt is, hogy róla, s nem is csak róla, hanem minden „ellenségről” (ellenzéki képviselőkről…) készíttetnek ilyen álszakértői véleményt.

Konkrét tudomása nincs ilyen elemzésekről, és úgy véli, hogy „egy közszereplő fél élete nyitott könyv”. Tett már feljelentést a tisztviselőtelepi környezetszennyezés, az Auróra-utcai rendelő körüli offshore-mutyi, az uniós pénzekből szociális városrehabilitációra adott pénz „eltérítése” ügyében. A Kormányhivatalhoz is fordult, amely igazat is adott neki, amikor fel se tették szavazásra a módosító indítványait.

Alapvetően nem gondolja, hogy egy ilyen kérdésnek, egy „álszakértő álelemzésének” a bíróságon kell eldőlnie, sokkal inkább a választáson. Ugyanakkor, ahogy fentebb írtuk, „jogászok segítségével még vizsgálják, hogy történhetett-e személyes adattal való visszaélés, mert akkor feljelentést tesz”.

Amennyiben választ kapunk Dr. Kocsis Mátétól, frissítjük a cikket.