Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lesz népszavazás, de akadálymentesítik a hármas metrót

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az ellenzék – a kilenc párt, akik január végén összeálltak – ma reggel bejelentette a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt, felfüggeszti a népszavazási kezdeményezést a hármas metró felújításáért, mert a városvezetés vállalta a megállók teljes akadálymentesítését.

Horváth Csaba, az MSZP budapesti képviselője, aki a kérdést benyújtotta a tavalyi év végén a Fővárosi Választási Bizottsághoz, megköszönte a majdnem százezer aláírónak, akik kiálltak a babakocsis kismamák, a kerekesszékesek, az idősek és a nehezen közlekedők érdekeiért.

Miután közzétették a népszavazási kezdeményezést, egyeztetni kezdtek a kormánnyal és az érintetteket képviselő MEOSZ-szal (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége), majd a főváros 18 megálló esetében vállalta az akadálymentesítést, de egy hétre rá a maradék kettőre is tett ígéretet.

Horváth egyúttal felkérte a főpolgármestert: csoportosítsa át a népszavazás költségvetését az akadálymentesítésre, ezzel visszautalt Tarlós kijelentésére, miszerint egy népszavazás túl sokba kerülne, abból két megállót is meg lehetne csinálni, két lift is kijönne.

Ezzel a kormány ismét kitér egy népszavazás megvalósulása elől a vasárnapi boltbezárás, a Római-part és az olimpiarendezés után. Vagyis rendszeres, hogy eleinte válaszra sem méltatják a kérdezőket, vagy leintik „paprikajancsizással”, majd inkább meg sem várják a népszavazást.

A DK budapesti képviselője, Gy. Németh Erzsébet szerint ez a kezdeményezés megmutatta, hogy ha összefognak, sikeresek lehetnek a demokratikus pártok. V. Naszály Márta, a Párbeszéd tagja kiemelte, hogy minden közlekedő mobilitása egyaránt fontos.

Az ellenzéki pártok sajtótájékoztatójára reagált Tarlós István: úgy találja, csak azért függesztették fel az aláírások gyűjtését, mert úgysem jött volna össze elegendő. Akadálymentesítik a metrómegállókat – mondta a főpolgármester – de annak köze sincs a népszavazási kezdeményezéshez. Kocsis Máté is hozzátette a magáét: az egész csupán a hangulatkeltésre volt jó.