Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Bokros Lajosék több helyen is ráindulnak az MSZP-s és DK-s jelöltekre

Ez a cikk több mint 6 éves.

31 helyen kezdett aláírásgyűjtésbe Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarország Mozgalom, több olyan helyen is, ahol vélhetően kicsi a különbség az MSZP-s/ DK-s és a Fideszes jelölt közt. A pártelnök például a budapesti 5-ös választókerületben (VI-VII. kerület) indul, ahol a DK-s Oláh Lajos kevesebb, mint 300 szavazattal nyert 2014-ben.

MTI/UJVÁRI SÁNDOR

A magát szabad piac-pártiként definiáló párt honlapján 32 jelöltről beszélnek, de csak 31 nevet sorolnak fel. Akárhogy is van, Bokroséknak nagyon ügyesen kell gyűjteniük az aláírásokat, ha országos listát is szeretnének állítani. Ehhez ugyanis 29 helyen kellene jelöltet állítaniuk, legalább 9 megyében és Budapesten.

A párt több olyan helyen is elindulna, ahol a liberális-baloldali ellenzéknek jó esélye van nyerni, így elndulnának a kettő közül az egyik olyan vidéki választókerületben – a csongrád megyei 1-esben – ahol a 2014-es Összefogás-jelöltek nyerni tudtak. Szegeden a 2014-es győztes MSZP-s Szabó Sándor ellen a párt Szabó Zsolt Sándort indítja.

Budapesten két ellenzéki fellegvárat is megostromol a Moma: elindulnak a 13. kerületben, valamint a VI-VII. kerületben is. Ez utóbbi volt az egyik legszorosabb mandátum 2014-ben, ahol végül a DK-s Oláh Lajos kevesebb, mint 300 szavazattal tudott nyerni. A választókerületben maga a 2014-es főpolgármester-jelölt, a Horn-kormány pénzügyminisztere, Bokros Lajos indul.

A 13. kerületben is indulnak a libertáriusok, ezt a választókerületet azonban magabiztosan nyerte 2014-ben az MSZP-s Hiszékeny Dezső.

Újpesten megint bonyolultabb a helyzet, itt az MSZP-DK megállapodás értelmében a jelenlegi MSZP-s képviselő, Horváth Imre helyett a DK indítja Varju Lászlót, ugyanakkor valószínűleg a mandátum jelenlegi birtokosa is elindul, függetlenként. A MOMA jelöltjével tovább bővül az ellenzéki jelöltek száma.

Elindul a párt a XVIII. kerületben is, ahol 2014-ben az MSZP-s Kunhalmi Ágnes mindössze 56 szavazattal maradt le a fideszes Kucsák Lászlóval szemben.

Nem hagyják ki Budakeszit és Szekszárdot, az LMP társelnökeinek választókerületeit sem.

Tavaly év végén még arról volt szó, hogy a Moma a Demokratikus Koalícióval szövetségben indul a választásokon, Gyurcsányék azonban ejtették a Momát. Ahogyan arra a hvg.hu felhívja a figyelmet, a törvény úgy szól, hogy ha egy párt két egymást követő választáson nem indul, akkor törlik a nyilvántartásból. Mivel a MOMA 2014-ben nem indult, most muszáj versenybe szállnia, ha meg akar maradni.