Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hétfőn indul a választás 0. fordulója

Ez a cikk több mint 6 éves.

Február 19-én indul az ajánlásgyűjtés. A 106 egyéni választókerületben minden jelöltnek 500 érvényes aláírást kell gyűjtenie március 5-ig, hogy elindulhasson a választáson. De nem csupán az egyes egyéni jelöltek indulása a tét, a pártok országos listaállítása és kampánytámogatása is az egyéni jelöltek számától függ.

Országos listát az a párt állíthat, amely – legalább 9 megyében és  Budapesten– legalább 27 egyéni választókerületben önállóan jelöltet tud állítani. Bár elsőre ez könnyű feladatnak tűnik, de már ez is órási szervezettséget igényel a rövid 2 hetes periódus alatt.

De ha valaki teljes joggal akar indulni a választáson, nem elég az országos lista. 2010-ben például az SZDSZ/MDF és az LMP is harcolt a a nagyvárosi bizonytalan szavazók szavazataiért, az 5 százalékos bejutási küszöb eléréséért. Abban pedig, hogy az LMP tűnt esélyesebb bejutónak erős szerepe volt, hogy míg az LMP minden megyében tudott listát állítani, addig az MDF/SZDSZ két megyében nem tudta ezt megtenni.

Idén is a nagyvárosi bizonytalan szavazók szavazatai kapcsán fog sokat számítani, hogy a kis pártok, a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutya Párt hány körzetben tud végül jelöltet indítani. Ha valamelyik párt radikálisan megveri a többieket ebben a szervezettségi versenyben, a választók számára az irányadó lehet az esélyeket illetően.

De persze nem csak ebben számít az egyéni jelöltek száma, hanem a kampánytámogatásban is. Ugyanis a kampányra minden országos listát állító párt adott pénzt költhet el.

Aki szimplán országos listát állított, az körülbelül 150, aki 54 körzetben állít jelöltet az kb. 300, aki 80 körzetben az kb. 450, míg aki mind a 106 körzetben állít jelöltet kb. 600 millió forintból gazdálkodhat a pártoknak jutó kampánytámogatásból (ezen kívül még minden jelölt kampányára is utal pénzt az állam). Így láthatjuk, mekkora jelentősége van annak, hány egyéni képviselőt tud egy párt állítani.

De látjuk azt is, mekkora jelentősége van a visszaléptetéseknek. Mert bár ekörül biztos lesz jogi vita, de ha a visszalépések alapján csúszik valaki vissza egy kategóriával lejjebb, attól elveszik majd a pénzt. Az MSZP-Párbeszéd például ha még sok jelöltet visszaléptet, könnyen csúszhat 54 jelölt alá, ami 150 millió kampányra fordítható forintjukba kerül.

Tehát a pártok számára a választás 0. fordulója következik, ami eldönti, kinek lesz pénze és esélye a kampány hátralévő részében.

A választók pedig már ebben a 0. fordulóban dönthetnek, hiszen mindenki, aki szavazhat majd április 8.-án, aláírásával támogathatja a lakóhelyén induló egyéni képviselőket. Akár többet is. Érdemes felkeresni a számunkra szimpatikus párt vagy pártok, jelölt vagy jelöltek honlapját, Facebook oldalát, és tényleg támogatni azt, aki támogatásra érdemes.