Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A betegek lopják szét az egészségügyet wc-papír gurigánként a Mandiner szerzője szerint

Ez a cikk több mint 6 éves.

Lassanként belebetegedünk abba is, amennyit hallunk a magyar egészségügy bajairól, problémáiról. (….) Slágertéma ez, hálás közönséggel. Jóleső érzés ezeken a húrokon játszani, hiszen a szociális demagógiának nincs párja (…)”.

Heim Pál Gyermekkórház, neurológia, vacsora; fotó: Kórházi koszt Facebook-oldal

De a mandineres Trombitás Kristóf átlát a szitán, ő tudja, hogy nem az alulfinanszírozottsággal, az orvoshiánnyal vagy a korrupcióval érdemes foglalkozni. Rájött, hogy nagyrészt attól rossz az egészségügy, mert a „lumpenprolik” nem tudnak rendesen viselkedni a várótermekben, és a wc-papírt is ellopják.

„Arról mikor beszélünk, hogy a lumpenproletariátus miként járul hozzá az egészségügy problémahalmazának növekedéséhez? (…) az emberek igen jelentős része a lumpenproletariátus leghányingerkeltőbb hagyományait villantja fel szociális érintkezéseiben, és e tradíciók különösen felerősödnek, ha mindezt fehér köpenyek asszisztálása közepette hajthatja végre.”

És még csak most jön a wc-papír lopás!

„Hiszen az igazság az, hogy a wc-papír nem csak hozzájárulás, de védekezés is. Ugyanis az ilyen piszlicsáré cuccokat a kórházi mellékhelyiségekből ellopják. Speciális papírtartókkal is próbálkoznak, amibe nem olyan egyszerű benyúlni és kikapni a cuccot, de megoldják. Mondjuk egy szatyorba beletekerik az egészet és a gurigamentesség ezt csak egyszerűbbé teszi. Nyilvános szappannal sem érdemes próbálkozni, mert leeresztik egy üvegbe, megoldják ezt is.”

Társadalomtörténeti háttérként pedig megtudjuk, hogy

„(…) az emberhez méltó életet és körülményeket a komcsik felváltották az üzemi étkezdés pörkölttel és a kétszobás, távfűtéses panellal, mi pedig örömmel a tenyerükbe csaptunk.”

Áhá, szóval a panelházak miliőjéből ered az a kulturálatlanság, ami a kórházfosztogató betegek viselkedését jellemzi. Gondolom, hogy kulturáltabbak lettek volna, ha nem építenek nekik kétszobás, központi fűtéses lakásokat a komcsik. A szerző arról már nem ír, hogy panel és panel-szerű épületeket Nyugat-Európában is bőven építtettek a második világháború után fellépő lakáshiány miatt. És mivel nyugaton sem kevésbé ízléstelenek az emberek, mint a magyar lumpenprolik, ezért képesek voltak ők is beköltözni azokba a csúnya házakba, ahelyett, hogy neobarokk hidak alá húzódtak volna be átvészelni a hideg éjszakákat.

„A levezetésből pedig sokadjára állapíthatjuk meg, hogy a fensőbbségesebb elvek és az azok szerinti életvitel bőven nem mindenki sajátja, de legalább bizonyos körülmények között rákényszeríthetőek a többségre; és ha másért nem, hát jobb belátásuk miatt nem fognak a folyosó közepére szarni.”

Szerintem senkit nem lep meg, hogy sajnos a kórházakban is lopnak emberek, de remélhetőleg keveseket lehet arról meggyőzni, hogy elsőként a wc-papír lopások felől kell az egészségügy problémáihoz közelítenünk. Viszont, ha figyeltünk, akkor megtudhattuk az írásból, hogy szerzője, Trombitás Kristóf sokkal kulturáltabb a többségnél. Oké. Én amúgy lakótelepen nőttem fel, biztos csak ezért érzem úgy, hogy ritka visszataszító cikket hozott össze a Mandiner kulturált szerzője. Mondjuk tényleg nehéz lehet a közíró dolga akkor, amikor úgy kell a közegészségügyről írnia, hogy közben ennyire undorodik a közemberektől.