Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szél Bernadett: Tizenötmillió magyar miniszterelnöke akarok lenni

Ez a cikk több mint 6 éves.

Szombat délután tartotta országértékelő beszédét Szél Bernadett. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint nem lehet értékelni a Fidesz kormányzást, mivel az gyakorlatilag nem létezik. A kormány mellett az ellenzéki pártok is megkapták Széltől a magukét, és szó esett az LMP programjáról is. 

Országértékelőt tart Szél Bernadett és az LMP. Élőben a Mércén!

Posted by Mérce on Saturday, 17 February 2018

Hadházy: „Karácsony csak beszélni tud”

Az LMP miniszterelnök-jelöltjének beszéde előtt szólásra emelkedett Hadházy Ákos is. A párt társelnöke arról beszélt, hogy az ország évek óta egy helyben toporog, és  cseppet sem került közelebb a Ausztriához.

A lemaradás első legfőbb okaként a korrupciót jelölte meg: szerinte jelenleg a magyar történelem legnagyobb csalássorozata zajlik, és az ennek során ellopott pénzre nagy szükség lenne másutt. Példaként arra mutatott rá, hogy az a 3 milliárd forint, amelyet Tiborcz István keresett ez Elios-biznisszel, elegendő lenne a bölcsődei dolgozók fizetésének rendezésére. Hadházy becslése szerint a korrupción évente 5-600 milliárd forintot is lehetne spórolni.  

Beszédében félreérthetetlenül utalt Karácsony Gergely szerepére is. Mint mondta „Zuglóban egy elszámoltatás sem történt, pedig az új polgármester 2014-ben elszámoltatást ígért”. Szerint ez azt bizonyítja, hogy

„Ez a polgármester csak beszélni tud”.

Hadházy megemlítette, hogy pártja tisztában van azzal, hogy a választási rendszer megkövetelhet együttműködést, és az LMP mindent meg fog tenni a kormányváltásért. Végül úgy fogalmazott: „Elvtelen kompromisszumokat nem kötünk, de az LMP nem kompromisszumképtelen párt”.

 

Szél: Diagnózis helyett megoldás kell

Az LMP miniszterelnök-jelöltje már első mondataival előre vetítette, hogy bár országértékelőként harangozták be az eseményt, de szerinte az a helyes, ha többet beszél a megoldásról, mint a diagnózisról. 

Szél elsőként a határon túli magyarokhoz szólt egy  Antall József-idézettel, aki bár 10 milliós ország miniszterelnöke volt, lélekben 15 millió magyar ember miniszterelnökének vallotta magát. Az LMP jelöltje úgy fogalmazott, a miniszterelnöknek minden magyart képviselnie kell, éljenek a világ bármely pontján.

Ehhez képest Szél szerint Orbán Viktor lélekben csak 2 millió magyar miniszterelnöke, csak ők azok, akikhez a Fidesz szól, a többieknek a reményvesztés és a kiszolgáltatottság jut. Ha pedig egy ország miniszterelnöke úgy dönt, hogy csak 2 millió embert akar képviselni – mondta Szél -, az ország kettészakad. Az LMP és az Új Kezdet pedig ezt a megosztottságot akarja megszüntetni.

Beszédének folytatásként Szél Bernadett a jelenlegi kormányzás értékelésére tért volna ki, ám szerinte azért lehetetlen,

mert ma Magyarországon nincs kormányzás.

A miniszterelnök-jelölt azt mondta, Orbán Viktor egy olyan rendszert épített fel, amely el tudja fedni a kormányzás hiányát. Miközben propagandaminisztérium van, Szél többek között oktatási és szociális ügyekkel foglalkozó minisztériumot hiányolt. Arra rámutatott, hogy ma a propganda mondja meg a kormánynak, hogy mit kell tenni: a CEU elleni fellépés, a civilek megbélyegzése, az ÁSZ-bírságok, a Nemzetbiztonsági bizottság munkájának ellehetetlenítése mind olyan lépések, amelyeket a gátlástalan propaganda hívott életre.

Szél szerint ezzel magyarázható az, hogy az óriásplakátokon ellenzéki politikusok vannak, nem pedig a kormány azon eredményei, amelyeket  az emberekért végzett munkájával ért volna el a kormány. Példaként a devizahitelesek megoldatlan helyzetét, és a kudarcos családpolitikát hozta, utóbbit azzal alátámasztva, hogy folyamatosan nő a külföldön született magyar gyerekek száma. ezen a ponton is mért a külföldön élő magyarokhoz szólt: biztosította őket arról, hogy pártja mindent meg fog tenni, hogy hazajöjjenek azok, akik külhonba távoztak. Szintén a kommunikációs kormányzást illusztrálva Szél felidézte, hogy, amikor szembesítette a parlamentben Orbánt a kórházi fertőzésekkel, ő csak annyit mondott, hogy Soros.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje elszámoltatást ígért kormányra kerülésük esetén: azt mondta, hogy amennyiben a Fidesz veszít, nem az ellenzéki lét vár rájuk, hanem a börtön. 

A kormány mellett az ellenzéki pártok is megkapták a magukét Szél Bernadettől. Mint mondta csak az LMP és az Új Kezdet azok, akik a valóság oldalán harcolnak ők azok, akiket „nem tudtak megvenni.” Az LMP múltjára utalva úgy fogalmazott: ők az a párt, amellyel bár sok minden történt az elmúlt kilenc évben, mindig a saját útját járta, és tagjai ez idő alatt nem lettek tolvajokká. Hozzá tette, ők azok, akiknek annak idején elegük lett a teszetoszaságból, úgy az ellenzéki térfélen, mint a kormányoldalon. 

A többi ellenzéki párt viszonylatában ismét leszögezte: nem kötnek elvtelen kompromisszumokat. Azt is hangsúlyozta, hogy ők voltak az a párt, amely ott volt, ahol az emberek: a tereken, piacokon – felszántották az országot, hogy elhitessék az emberekkel, hogy ők a valódi alternatíva.

Ezzel szemben Szél szerint a többi párt elfelejtette, hogy erről szól a politika. Leszögezte, hogy senki nem dolgozott annyit a kormányváltásért, mint az LMP és az Úz Kezdet.

„Ha az összes többi ellenzéki párt letett volna ennyit az asztalra, talán lenne értelme az összefogás kérdéseinek”

– kritizálta a többi ellenzéki párt tevékenységét Szél Bernadett. Márpedig – folytatta – ha a pártok titkos tárgyalásokon boltolnak le egyezségeket, nem látszik a valódi teljesítmény.

Szél arról is beszélt, hogy szerinte nemcsak leváltani kell a kormányt, hanem új alapokra kell helyezni a közügyekkel való foglalkozást. A magyar parlamentben egymással vannak elfoglalva a politikusok, ez pedig „tűrhetetlen, tarthatatlan.”  Úgy véli,

új generációs politikusokra van szükség, akik új szerződést kötnek a magyar emberekkel.

 

A program: bérek, család, oktatás, jövő

Mondandójában Szél kitért az LMP programjára is. Kiemelte, hogy normális bérekre van szükség, hogy a hónap végén ne jelentsen dilemmát egy családnak, hogy a sárga csekket fizeti-e be, vagy új cipőt vesz a gyereknek.  Szintén nagy hangsúlyt fektetne pártja az oktatásra: a költségvetés 20 százalékát fordítanák erre a területre. 

Az LMP családpolitikája kapcsán azt mondta: olyan családpolitikára van szükség, „ahol nem válogatunk gyermek és gyermek között”. Ezért pártja már az első gyermek utáni családi adókedvezményt is növelné.

Szél dacosan kijelentette azt is: az LMP bizony foglalkozik nőügyekkel: nem kérnek abból, hogy politikusok üzengessék meg a nőknek, hogy hol a helyük. A miniszterelnök-jelölt aláhúzta: a nők nem kereshetnek kevesebbet a férfiaknál, és olyan politikára van szükség, amely lehetővé teszi számukra, hogy teljes értékben helyt álljanak a családban is és a munkaerőpiacon is.

„Ha pedig  Orbán Viktor nem hiszi, hogy a nők  képesek komoly teljesítményre a politikában, akkor vessen ide egy pillantást!”

– tette hozzá. Ezt a mondatát vastapssal jutalmazta a közönség.

Szél Bernadett országértékelő beszéde közben. Forrás: Szél Bernadett Facebook

Szél Magyarország jövőképével kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarország a  „régió Svájca lehet” ha  ha időben csatlakozunk az okosforradalomhoz. Ennek része kell, hogy legyen az alternatív energiaforrások kiaknázása és az okoshálózatok fejlesztése és alkalmazása.

Zárásként arra buzdított mindenkit Szél Bernadett, hogy éljen választójogával. Szerinte a 2018-as választások tétje nemcsak a következő négy év, hanem a Fidesz győzelme esetén a jöőnket lopják el – utalt vissza elnöktársa, Hadházy Ákos beszédére. Végül azt hangsúlyozta, hogy  Orbán pontosan amiatt verhető, hogy csak kétmillió magyar miniszterelnöke, így valójában  nem őt, hanem az apátiát, a közönyt kell legyőzni.

„Megpróbálhatnak minket elgáncsolni jobbról is, balról is, de kőkeményen fogunk dolgozni”

-fejezte be beszédét Szél Bernadett.