Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kövér László szerint gazemberség a kormánypárti média viselkedése, de az élet már csak ilyen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Reflektor által korábban nyilvánosságra hozott hangfelvételből már megtudhattuk azt, hogy Kövér László szerint a választókerületek átszabása bűvészkedés volt csupán, amely semmivel se volt rosszabb, mint amit a korábbi kormányok tettek. Most újabb részletet bocsátott közre a blog, melyben a házelnök elismeri, hogy a kormánymédia jelenleg ugyanolyan elfogult, mint korábban a Nap-kelte közéleti interjú-műsor volt.

A hangfelvételen – bár rossz minőségű – az alábbi párbeszéd hallható:

„Kérdező: „Azt mondta, hogy semmit sem tettek a választójog és a média kapcsán, amit az előzőek ne tettek volna meg – de aki azokat is gazemberségnek gondolta, az gondolhatja ezeket is? Tehát, aki mondjuk a Nap-keltét annak gondolta, az gondolhatja a mostani M1-et annak?”

Kövér: „Persze! … [nem kivehető – talán: „jól látja”] Én annyiban… próbálom, tudom kivágni magam a nehéz helyzetemből … [közönség nevet, nem kivehető] zavaros és csapda jellegű kérdés volt … hogy … igen, hát ööö … különben … hogy mondjam … Megbarátkoztam azzal a helyzettel, hogy úgy tűnik, az élet meg a politika, az már csak ilyen. Nem én találtam ki a játékszabályokat, ezt korábban talán már mondtam. Tehát nem én alakítottam ki a játékszabályokat.”

https://soundcloud.com/reflektor-reflektor/jatekszabalyok-kover-laszlo-igazsaga

A Nap-kelte beszélgetős műsor volt, amely az M1-en és az M2-n ment, 2009-ben szüntették meg a sugárzását pénzhiányra hivatkozva. A műsort gyakran vádolták elfogultsággal, 2006-ban ezért a Fidesz és a KDNP be is jelentette, hogy bojkottálni fogják. A Fidesz 2006 októberi nagygyűléssorozatának egyik rendezvényén jelentette be Semjén Zsolt, hogy azért bojkottálják a Nap-keltét, hogy ne zavarják „Orosz és Aczél urakat agitprop tevékenységükben”.

A Reflektor Kövérnek egy 2005-ös interjúját is idézi, amelyben keményen kiáll a propagandasajtó ellen:

„Kérdező: Következetes ember. Vannak médiumok, amelyeknek nem nyilatkozik. Ilyen a Napkelte, a Friderikusz-műsor, a Tv 2 és bizonyos országos napilapok.

Kövér: Ezek közül némelyikbe nem azért nem megyek, mert előre eldöntöttem, hanem van, ahová hál’ istennek nem is hívnak. Kétségkívül vannak olyan orgánumok, „műhelyek”, ahonnan szerencsére a politikustársaim kiváltanak. Ugyanis az az álláspontom, hogy csak azért, mert kiszorított helyzetben vagyunk a médiában, nem szabad mindenhová elmenni. Nem szabad minden mikrofon elé odaállni, nem szabad minden újságíróval szóba állni.

Mert van egy szint, amely alá nem szabad süllyedni, különben az ember a saját magával szemben folyó aljas manipulációs játékok puszta eszközévé válik. Legitimál olyanokat, akiknek semmi keresnivalójuk nem lenne egy valóban demokratikus médiában, és segít megteremteni azt a félrevezető látszatot, hogy egyes orgánumok és képviselőik kiegyensúlyozottan és tárgyszerűen tájékoztatnak.”

Elég nagyot változott a fideszes képviselő álláspontja az elmúlt 13 évben!