Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Elios-ügyben a Fidesz kommunikációs utasításának egyik pontja sem állja meg a helyét

Ez a cikk több mint 6 éves.

Központi utasítást kaptak a fideszes politikusok arról, hogy hogyan válaszoljanak az Elios és Tiborcz István ügyéről érdeklődő ellenzéki újságírók kérdéseire, tudta meg a Magyar Nemzet. A lap birtokába került szöveget valószínűleg Gulyás Gergely frakcióvezető küldte ki, melyben különösen az egyéni választókerületekben induló képviselőjelöltektől kéri, hogy „minden esetben az alábbi kommunikációhoz tartsátok magatokat”.

Három pontban foglalja össze a levél, hogy mivel lehet elhárítani a kellemetlen kérdéseket, mindhárom érv viszonylag könnyedén cáfolható.

Brüsszel beavatkozik a magyar politikába

Az első érv úgy hangzik, hogy „az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba”.

Az Európai Unió Csaláselleni Hivatala, azaz az OLAF annyiban valóban brüsszeli szervezet, hogy székhelye Brüsszelben található. Egyébként az Európai Bizottság egyik szerve, amelyet az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 1999-ben alapított annak érdekében, hogy legyen egy olyan hivatal, amely feltárja az EU pénzügyi érdekeit sértő vagy jogellenes tevékenységeket.

Ezekben az EU-s intézmények mindegyikében a tagállamok képviselői ülnek, nincs Magyarországtól, mint EU-s tagállamtól teljesen független „brüsszeli” intézmény.

Az meg, hogy az OLAF beavatkozik a magyar választásokba azért nem stimmel, mert az intézmény a kormánynak már októberben elküldte a jelentést, tehát nem rajtuk múlt, hogy ennyire kevéssel április nyolcadika előtt került az ügy nyilvánosságra. Ráadásul az OLAF másik nagy port kavart jelentése a négyes metró körüli botrányokról tavaly jött ki, jóval a választások előtt – és akkor még semmi baja sem volt a kormánynak a Csaláselleni Hivatallal, sőt.

Ismételt vádaskodás

A levélben szereplő második pont szerint „2014-ben is a választások előttre időzítették az ezzel kapcsolatos híreket, most ugyanezt teszik. Ezt az ügyet egyszer már kivizsgálták, most csak megismétlik a vádaskodásokat”.

Az LMP feljelentésére valóban elindult egy vizsgálat az ügyben már 2014-ben, azonban a „vádaskodás” nyilvánosságra hozatalát maga a kormány.hu cáfolja: egy 2015-ben közölt nyilatkozat szerint „Magyarország továbbra sem kapott hivatalos értesítést az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalától (OLAF) az Elios Zrt.-vel kapcsolatban indított állítólagos vizsgálatról.”

Biztos súlyosan befolyásolta azt a választást is az OLAF…

És megint fontos kiemelni a négyes metró vizsgálatát – ha tényleg az a cél, hogy az OLAF befolyásolja a magyar politikát, akkor azzal mit akartak befolyásolni?

Az Elios tulajdonosa Simicska Lajos volt

A harmadik és talán legfontosabb érv: „Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos.”

Simicska akkori cége, a Közgép leányvállalata valóban többségi tulajdonossá vált az Elios-ban 2010-ben, az oligarcha aztán 2013-ban kiszállt a cégből. Az OLAF az Elios 2009 és 2014 között megnyert beszerzéseit vizsgálja, ezért az az állítás, hogy a vizsgált évek túlnyomó részében Simicska volt a tulajdonos, szintén megállja a helyét.

Azonban ennek ellenére az OLAF által vizsgált 33 ügyből csak 3 érinti a Simicska-időszakot – a többi 2013 után történt. Tiborcz pedig Simicska megjelenésekor lépett ki a tulajdonosok közül, de azért az igazgatótanácsban benne maradt. Később pedig újra tulajdonos lett, és végül 2015-ben szállt ki az Elios-ból.

Tiborcz érintettségéről itt írtunk bővebben.

A kormány tehát nyilvánvaló hazugságokkal hárít az ügyben, ami nem meglepő. A legnagyobb probléma az, hogy amíg a fideszes politikusok ezeket az üres frázisokat ismételgetik, addig valódi következménye nem lesz az utóbbi évek egyik legnagyobb korrupciós botrányának.

Címlapkép: MTI Fotó: Illyés Tibor