Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Elios közbeszerzéseinek tanácsadói tisztában voltak vele, hogy illegálisan gazdagodnak

Ez a cikk több mint 6 éves.

A 24.hu az Elios-ügyet feltáró cikksorozatának legújabb része Tiborcz István üzleti partnerével és barátjával, Hamar Endrével foglalkozik. Hamar nemcsak az Eliosban és a Sistrade Kft.-ben – az Elios által elnyert közbeszerzések nagy részénél az előkészítő munkát elvégző tanácsadó cég – volt tulajdonos, hanem egy másik érintett tanácsadó cégben is, az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben is.

Tiborcz és Hamar fiatalkoruk óta ismerik egymást, egy gimnáziumba jártak és 2011-ben közös céget alapítottak. Jelenleg is üzlettársak a BDPST nevű cégben, amely luxusingatlanok kereskedésével foglalkozik.

Egy előző cikkből kiderült, hogy az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF szerint nem az Elios által elnyert közbeszerzések kedvezményezettjei, tehát az önkormányzatok között kell keresni a csalás felelőseit, hanem a pályázatok előkészítésében segédkező tanácsadó cégek között.

A jelentés összesen 7 céget nevez meg érintettként, ebből Hamar háromban volt tulajdonos: az Eliosban, a Sistrade-ban és az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben.

De egy negyedik szereplőhöz is van köze, a Tungsram-Schréder Zrt.-hez, amelyet Hamar cégei folyton előnyben részesítettek beszállítóként a pályázatok elvárásainak megfogalmazásakor.

Hamar Endre 2013 januárja és 2014 áprilisa között egyszerre volt tulajdonos az Eliosban és a Sistrade-ban, amely a közbeszerzési szabályok szerint súlyos összeférhetetlenség, mivel egy pályázat előkészítője nem lehet érdekelt a pályázatot elnyerő cégben is. A Sistrade összesen 22 projektben vett részt a pályázat előkészítésében. Hamar 2013 áprilisa és 2014 áprilisa között volt az Eupro Projektmenedzsment Kft.-ben is tulajdonos, ez a cég összesen 9 nyertes pályázatban vett részt.

Hamar cégei azzal egyengették az Elios útját a siker felé, hogy a közbeszerzések feltételeit az Eliosra szabták. Ezek után az utolsó pillanatban az izzók élettartama meg lett emelve, amivel sokkal több pénzt zsebelhetett be Tiborcz cége, a rivális ajánlatok pedig a legtöbb esetben gyanús módon pont 5 és 7 százalékkal magasabb árat ajánlottak, mint az Elios.

A 24.hu-nak név nélkül nyilatkozó alvállalkozó azt állította, hogy az Elios által elnyert beruházásoknál sosem Tiborczcal tárgyalt, „neki mindig Hamar Endrével kellett egyeztetnie.”

Az OLAF jelentése szerint „a tanácsadók nem csak annak voltak tudatában, hogy ezzel megkárosítják az Európai Uniót, hanem annak is, hogy ezzel illegálisan gazdagodnak.”

(A címlapképen Tiborcz István és Hamar Endre látható, a fotót Németh Dániel készítette a Magyar Narancstól.)

Címlapkép: Tiborcz István és Hamar Endre megbeszélést tart egy kávézóban / Fotó: Magyar Narancs, Németh Dániel