Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Teljes az ellenzéki össztűz az Elios-ügy miatt

Az elmúlt napokban jóformán másról se hallani, mint az Elios-ügyről. A miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető gyanús ügyleteket az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF vizsgálta, és végül 35 projektet találtak szabálytalannak.

És amióta napvilágra került az OLAF-vizsgálatok híre, csak sorjáznak az újabbnál újabb izgalmas hírek – néha nem is könnyű kiigazodni már köztük.

A kormány például továbbra sem nagyon találja a kommunikációs varázsigét, amivel elterelheti a figyelmet Tiborcz Istvánról. Ugyan egy (kevéssé elegáns) mozdulattal megpróbálták ráhúzni a vizes lepedőt Simicska Lajosra, mondván, hogy a Közgép is volt egy ideig tulajdonos az Eliosban, csakhogy Simicska 2013-ban kiszállt, a 35 szabálytalan projekt közül csak 3 futott a Közgép-éra idején, a kivonulás után pedig közel 100 milliót hagyott a kasszában, amit viszont (és még jóval többet) Tiborczék markoltak fel végül.

Eközben Szombathelyen úgy döntött a városvezetés, hogy nem izgatja magát a botrány miatt, a képviselőtestület az Eliosra bízná közvilágítási projektjét, ma dől el, hogy a másfél milliárdos beruházásnak mi lesz a sorsa.

Reméljük, nem járnak olyan rosszul, mint Vác, ahol szintén az Elios cserélte le a lámpákat – sajnos olyanokat is, amiket csak néhány évvel korábban szereltek fel, uniós pénzből… A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium ezért 20 millió forintot vissza is kért a váci városvezetéstől.

„Kőkemény elszámoltatásra számíthatnak az érintettek. Itt kifejezetten bűnszervezetben elkövetett bűncselekményekről beszélünk. Egyébként a teljes Orbán-kormány, az bűnözői logikán szerveződik” –  Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője például így látja a helyzetet.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője viszont egészen másként:

„Azt tudom csak mondani az Elios-ügyben is, hogy Simicska Lajos többségi tulajdonában álló cégről van szó. Egész egyszerűen abszurdnak tartjuk, miután az ügyészség is a tekintetben már folytatott nyomozást és bűncselekmény hiányában szüntette meg, hogy újra és újra választások előtt ezzel egyáltalán foglalkozni kell.”

Ehhez egy kis kiegészítés: mire Vácon 2015-ben felújították a lámpákat, Simicska már messze járt…

Arra egyébként Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök jelöltje is felhívta egyébként a figyelmet, hogy

„hivatalban lévő miniszterelnök kapcsán ilyen ügy nem nagyon merült fel, ráadásul az is ritka, hogy szervezett bűnözésről beszél egy jelentés, tehát hogy olyan típusú csalássorozatot feltételez, amely szervezettséget feltételez, s egy rendszer működését bizonyítja. A kettő együtt, a szervezett bűnözés és a miniszterelnök közvetlen érintettsége szerintem nem fordult elő az utóbbi 27 évben. És az egyedüli következtetés amit ebből le lehet vonni a választópolgárnak, hogy ez így nem maradhat” .

Szintén a tegnapi nap híre volt, hogy nem Tiborcz István az egyetlen, akinek kényelmetlen perceket okozhat egy OLAF-jelentés: Homolya Róbert államtitkár szerint ugyan csak „bagatell ügyekről” van szó esetében, a csalás elleni hivatal mégis 3,3 milliárd forintot követelhet vissza, mert Homolya úgy volt végrehajtásért felelős elnökhelyettes az EU-s források elosztásért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ), hogy közben több közbeszerzési tanácsadó cégben is érdekeltsége volt.

Eközben Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szokásos Korrupcióinfóján rámutatott arra, hogy az Öveges program (amit még a NAV is visszaélésszerű túlárazásokkal, szükségtelen beszerzésekkel, többszörös túlfizetésekkel és összeférhetetlen ajánlattevőkkel jellemzett) és az Elios-ügy között is van egy izgalmasnak ígérkező kapcsolat: a Tender-Network Kft. mindkét projektben tanácsadóként szerepel. És közös pont az OLAF is: az Öveges programot is vizsgálják, Hadházy egyébként írásban megkérdezte Polt Péter legfőbb ügyésztől, tudni-e már az uniós ellenőrző hatóság eljárásáról bármit.

Nem csoda, hogy az ellenzék erősen rárepült a témára: ma például a Momentum tüntet majd este 6-tól Így világít a magyar! – Tüntetés Orbánék sikkasztása miatt címmel (a felszólalók közé meghívták Tiborcz Istvánt is), korábban az MSZP és a Párbeszéd jelentette be, hogy korrupcióellenes ügyészséget állítanának fel, amely kifejezetten a közpénzekkel való visszaélést vizsgálná, és nincs olyan nap, hogy az ellenzéki pártok ne adnának ki olyan közleményt, amiben szerepel a Tiborcz/Elios/OLAF szavak valamelyike.

Sajnálatos, hogy erről az elméletileg független hírügynökség, az MTI nem igazán hajlandó beszámolni, az LMP próbálta meg kicselezni a szerkesztőket ezzel a szöveggel:

Miközben a miniszterelnök hozzátartozói gazdagodnak, a magyar családoknak egyre többet kell fizetniük: őket fogja terhelni az a 12 milliárd forintos megvonás is, amelyet az OLAF javasolt a T. Istvánhoz köthető Elios Innovatív Zrt. által elkövetett súlyos szabálytalanságok miatt.

De a T. István is sok volt az MTI-nek, a közleményt nem hozták le, az indoklás szerint azért, mert „nem járhat mások személyhez fűződő jogainak sérelmével”.

Kár, mert T. István és az Elios amúgy mostanában rengeteg hírt generálnak a magyar közéletben…

A Mérce e témában írt cikkei itt olvashatóak.

Olvass tovább!