Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A terrorizmus és a bevándorlás nem, az egészségügy és a szegénység annál inkább aggasztja a magyarokat

Ez a cikk több mint 6 éves.

Rendszeres időközönként készít nemzetközi kutatást az Ipsos MORI Társadalomkutatási Intézet arról, milyen problémák foglalkoztatják az egyes társadalmak tagjait. A 27 országot felölelő kutatás januári lekérdezésen alapuló friss adatai érdekes magyar vonatkozású eredményeket mutatnak.

A magyarok többségének három nagy téma körül forognak az aggodalmai:

  1. az egészségügy,
  2. a szegénység és társadalmi egyenlőtlenség,
  3. a korrupció.

Legtöbben az egészségügy helyzete miatt aggódnak, a magyar 72 százaléka említette ezt a három legfontosabb probléma között. Az adat azért is kirívó, mert globális összesítésben ez a téma nem szerepel olyan magasan, a vizsgált országok lakóinak csak 24 százaléka vélekedett úgy, mint a magyarok többsége.

A szegénységet, illetve a társadalmi egyenlőtlenségek problémáját a magyarok 56 százaléka említette aggodalma forrásaként, itt is jóval túlszárnyaljuk a 34 százalékos globális átlagot.

Világszerte ugyancsak a megkérdezettek 34 százaléka értékelte kiemelkedő problémaként a politikai és pénzügyi korrupciót, nálunk szintén többségi vélemény (56 százalék), hogy gondjaink vannak ezen a területen.

Nem sokat hallunk arról, hogy ezt a három témakört bármennyire is tematizálná a kormány, vagy próbálná enyhíteni az emberek aggodalmait. Ehhez képest, két olyan téma, amely már évek óta központi szerepet játszik a kormánykommunikációban, nem szerepel túl jól az emberek problématérképén.

A terrorizmust csupán 3 százaléknyi magyar sorolta a három legaggasztóbb probléma közé, és a bevándorlás sem döntött rekordokat: 11 százalék említette ezt.

Mindkét kérdésben a globális átlag alatt helyezkedünk el.

A kutatás eredményeinek összefoglalója itt tekinthető meg: