Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Fidesz által hozott plakáttörvény már a Fidesznek is keresztbe tett

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Fidesz az elmúlt két hétben újabb sorosos óriásplakátokkal árasztotta el az országot, melyeken az ellenzéki vezetők Soros Györggyel együtt vágják át a határkerítést. A rendkívül ízléses plakátok költségét a kormányhivatal.hu-n nyilvánosságra hozták, összesen 154 millió forintot költött rájuk a kormánypárt. Ebből a legnagyobb megrendelést a JCDecaux Hungary Zrt. kapta, összesen 60,7 millió forint értékben.

Budapest, 2018. február 2.
Az Együtt bontanák le a határzárat feliratú plakát, amelyen Soros György és „a kerítésbontó ellenzék” látható Budapesten, a XIX. kerületi Üllõi úton 2018. február 2-án. A Fidesz plakátját a fõvárosban és vidéken is elhelyezik.
MTI Fotó: Kovács Tamás

A 24.hu szúrta ki, hogy a kormányhivatal.hu-n feltüntetett szerződést a JCDecaux 2017-es óriásplakáthely-listaárai alapján kötötték, nem pedig a 2018-as listaár alapján. Így a végső összeg 33 százalékkal kevesebb, mint amennyi lett volna a 2018-as árakkal, 60 millió helyett 90 milliót kellett volna a JCDeaux-nak fizetnie a Fidesznek.

Márpedig ez a kormány által tavaly nyáron áterőltetett plakáttörvény alapján – amit ugye főleg a Jobbik plakátjainak eltüntetése érdekében hoztak – törvénytelen.

A plakáttörvény szerint a költségvetési támogatásból működtetett szervezetek csakis listaáron, a legdrágábban hirdethetnek plakátokon. Ennek megsértése esetén súlyos bírság sújtja a plakátot megrendelő szervezetet és az azt kirakó céget is, a plakátokat pedig el is kell távolítani.

Azt már ugye tudjuk, hogy az Állami Számvevőszék a választások előtt már nem vizsgálja a kormánypártok működését, mivel „a Fidesz-KDNP gazdálkodása törvényességének ütemezett ellenőrzése a választások előtti időszakba nem fért bele.” De ebben az esetben maga a Fidesz tette közzé az általuk átnyomott törvénybe ütköző tevékenységüket – ezt már hátha mégis vizsgálatra érdemesnek tartja az ÁSZ is!

Az Állami Számvevőszék helyreigazítási kérelmét közöljük:

„Az ÁSZ a pártok ellenőrzése során mindenben a vonatkozó és hatályos törvények előírásai, és a minden pártra egységesen érvényes eljárási szabályok szerint, mint jogalkalmazó járt és jár el. Az ÁSZ minden párt ellenőrzését elvégezte a múltban és elvégzi a jövőben is a vonatkozó törvény előírások szerint.

Tájékoztatom, hogy a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség 2014-2015. évekre kiterjedő ellenőrzése 2017 nyarán zárult le. A Fidesz következő, törvényi előírásoknak megfelelő, ütemezett ellenőrzésére a 2016-2017. évek vonatkozásában kerül majd sor, melyre a párt 2017. évi pénzügyi kimutatásának nyilvánosságra hozatala után – amelynek határideje 2018. május 31. –, várhatóan 2018. második félévében kerülhet sor.

Az ÁSZ az ellenőrzéseit előre meghatározott nyilvános, féléves ellenőrzési terv, a nemzetközi standardokat irányadónak tekintő módszertan, és kidolgozott ellenőrzési program alapján utólagosan végzi. Az ÁSZ nem rendelkezik hatósági eszközökkel, illetve nyomozati jogkörrel.

Tájékoztatom, hogy az ÁSZ a hozzá érkezett tájékoztatási célú információk, jelzések és egyéb dokumentumok alapján, a tudomására jutott adatokat, tényeket a folyamatban lévő ellenőrzései keretében vagy ellenőrzéseinek tervezése során hasznosítja. Az ÁSZ folyamatosan gyűjti, elemzi és értékeli a külső jelzéseket, és ezen kockázatelemzési tevékenységének eredményeit az ellenőrzései tervezése során felhasználja.”

(24.hu)