Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A New York Times sikere jelenti a reményt a független sajtónak

Ez a cikk több mint 6 éves.

A világsajtó állapotára nézve is fontos üzleti eredményt ért el a New York Times.

A cég csütörtökön tette közzé 2017-es mérlegét, amely szerint az év negyedik negyedévében csak digitális előfizetőkből 157 ezret jegyeztek, és az összes előfizetési bevételt több mint 1 milliárd dollárra tornászták fel a tavalyi év során.

Ezzel az előfizetésekből befolyt összegek most a vállalat teljes bevételének 60 százalékát teszik ki.

Ez igen jelentős eredménynek számít, tekintve, hogy a fizetős online tartalmakkal operáló New York Times-modell 2011-ben még a válság hatásait jócskán nyögő hírmédia egyik legkockázatosabb kísérlete volt az egész világon.

Az online olvasók számának megugrásával a kiadó összes bevétele 8 százalékkal nőtt 2016-hoz képest, amivel elérte az 1,7 milliárd dollárt.

A digitális reklámbevételek tekintetében is remek évet zárt a New York Times: ezek tavaly 14 százalékkal, 238 millió dollárra nőttek. Jelenleg a cég összes hirdetési bevételének 46% -át teszi ki.

Ami viszont a nyomtatott reklámokat illeti, a Times ezen a téren továbbra is kihívásokkal küszködött – és ez talán jelzésértékű a jövőre nézve, ha összehasonlítjuk a digitális . 2017-ben a print hirdetési bevételek 14 százalékkal, 320 millió dollárra csökkentek. A cég közlése szerint az összes, online reklámokkal együtt számított hirdetési bevétel 4 százalékkal, 559 millió dollárra csökkent, 559 millió dollárra. A negyedéves hirdetési bevételek 1 százalékkal csökkentek.

A New York Times 2011-ben vezette be portálján az úgynevezett fizetőfalas modellt, amelynek lényege, hogy húsz cikket még ingyen elolvashatnak a látogatót, utána azonban cikkenként kell fizetni a tartalmakért. A nemsokára hetedik évét betöltő modell kiemelt figyelemmel kísért próbálkozás volt indulásakor, és a világon először bizonyította be egy fizetős online-modell működőképességét. Az újság példájának követésére, azaz a tartalmak fizetőssé tételére világszerte egyre több sajtóorgánum kényszerül rá, elsősorban a Google és a Facebook reklámelszívó hatása miatt.