Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Polt börtönbe fog kerülni” – így reagáltak az ellenzéki pártok az Orbán vejéről szóló OLAF-jelentésre

Ez a cikk több mint 6 éves.

Az 24.hu tárta fel az európai uniós korrupcióellenes hivatal az OLAF jelentésének azon részleteit, amelyekből kiderült, Orbán veje szervezetten csalta el a városi világításra telepítendő ledlámpák körüli tendereket.

A feltárt tényekre, és arra, hogy az OLAF az ügy miatt összesen 13 milliárd forintos büntetést kíván kiszabni Magyarországra a többi ellenzéki párt is reagált.

Jávor Benedek, a Párbeszéd EP képviselője „politikai atombombának, atomcsapásnak” tartja a kormánypártokra nézve rendkívül kínos jelentést a választások előtt. Emlékeztetett:

A 24.hu által megszerzett jelentés szerint az a mód, ahogy a [Tiborcz István által] irányított Elios Innovatív Zrt. bonyolította a pályázatokat, szinte minden eresztékében szabálytalan, megkárosította az önkormányzatokat, Magyarországot, az EU-s adófizetőket, működésében pedig megfelel a szervezett bűnözés kritériumainak.

Az ominózus kijelentésre reagálva Jávor is megismétli, már az OLAF is megállapította, hogy

„a magyar miniszterelnök családja bűnszervezetként működik. „

DK: Polt Péternek börtönbe kell mennie

Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke elmondta, szerinte

Először a Demokratikus Koalíció tette szóvá, hogy mit művel Orbán veje a világítási biznisszel.  A DK európai parlamenti képviselői hívták fel az OLAF figyelmét az ügyre, ezt követően indult meg az az uniós vizsgálat.”
 Varju ehhez most hozzátette, a nyilvánosságra került, monstre visszaélések miatt Polt Péter legfőbb ügyésznek egy kormányváltás után mindenképpen távoznia kell,

„de ha megpróbálja elsikálni Orbán vejének csalási botrányát, ő maga is börtönbe fog kerülni.”

Jobbik: „Orbánnak le kell mondania”

Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő szerint a miniszterelnök vejének ügye olyan súlyos korrupciós botrányba keverte Magyarországot, hogy annak csak egyetlen következménye lehet, az, hogy Orbán Viktor kormányfő lemondana, mert véleménye szerint „normális országokban” egy ilyen, családi szálakkal terhelt ügynek azonnali következménye van.

Szilágyi hozzátette, hogy amennyiben a lemondás nem történik meg, úgy a magyar választóknak kell ebben az ügyben szavazataikkal eldönteniük, ki vezesse Magyarországot: „Orbán Viktor mint egy korrupt gazember, vagy Vona Gábor, a tisztakezű politikus, aki rendet fog tenni az országban”. A jobbikos képviselő az Orbán-família érintett tagjain kívül felelősként nevezte meg az ügyben eljáró krományzati tisztviselőket és önkormányzati képviselőket is.

A Momentum feljelent

A parlamenten kívüli Momentum Mozgalom is élesen reagált a sajtó által feltárt jelentésre. Soproni Tamás elnökségi tag úgy fogalmazott: „

Vesztegetés, hűtlen kezelés, közbeszerzési eljárásban kötött versenyt korlátozó megállapodás gyanújával feljelentést teszünk az Orbán-klán cégeiben elkövetett bűncselekmények miatt.

Ehhez még hozzátette, a 24.hu által nyilvánosságra hozott OLAF-jelentés fordulópontot jelent:

„az elkövetkező napok eseményei minden korábbinál világosabban rá fognak mutatni arra, hogy a Fidesz célja és lényege az ország kifosztása.”

Soproni szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal a magyar ügyészség munkáját végezte el jelentésével, ezek után pedig Polt Péter hivatalának nem lenne más választása, mint tenni a dolgát: nyomozást és eljárást indítani Tiborcz István cége ellen. Amennyiben ez nem történik meg, mondta Soproni, úgy a Fidesz beismeri hogy akadályozza az igazságszolgáltatás működését „az ország zavartalan kifosztása érdekében.”

Origo: Simicska Lajos a hibás!

Bár a Fidesz közvetlenül nem, a kormánypárti Origo.hu külön cikkel reagált a kiszivárgott jelentésre. Kiemelték, szerintük a vizsgált időszakban Orbán vejének cége az Elios Innovatív Zrt. az akkoriban Fidesz-oligarchának számító Simicska Lajosé, pontosabban a Közgép Zrt.-é volt. Ebből a szerző nélkül kirakott vezércikk azt a következtetést szűri le, hogy az ellenzék „hazudik a jelentésről.”

A kormányközlei hírportál ugyanakkor hozzátette, az OLAF jelentését „célzottan a választási kampány idejére” készítette elő, így beavatkozott a magyar politikába.

(MTI, Origo // Kép: Direkt36)