Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Merkelék megegyeztek: Orbán haverja és nagy ellenfele is helyet kaphat a kormányban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Angela Merkel német kancellár konzervatív pártja (CDU), a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a szociáldemokraták (SPD) szerdán megegyeztek a koalíciókötésről, kész van az egyezménytervezet, amellyel pont kerülhet a hónapok óta húzódó politikai bizonytalanságra.

Horst Seehofer, Angela Merkel és Martin Schulz a szerdai közös sajtótájékoztatón (Fotó: Facebook / CDU)

A tavaly szeptemberi választásokat Merkelék nyerték ugyan, de koalíciós tárgyalásokra kényszerültek, hogy biztosítani tudják a többséget a Bundestagban. Eleinte úgy tűnt, a liberálisokkal és a zöldekkel lépnek szövetségre, de az ún. Jamaica-koalíció már a tárgyalási szakaszban zátonyra futott. Az előző ciklusban a CDU-val kormányzó szociáldemokraták történelmük leggyengébb választási eredménye után arra készültek, hogy ellenzékiként építik újjá magukat, de végül mégis beadták a derekukat. Január végén az SPD tagságának 56 százaléka szavazta meg a tárgyalások elkezdését.

A Bild napilap értesülései szerint az új kormányban a CDU kapná meg a gazdasági és a védelmi minisztériumot, a bajor szövetséges, a Keresztényszociális Unió elnöke, Horst Seehofer pedig a belügyi tárcát. Ő az, aki több ízben dicsérte Orbán menekültpolitikáját, januárban pedig meghívta őt a CSU frakcióülésére.

Az SPD-é lenne a pénzügyminisztérium, a külügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium.

A külügyi tárcát az SPD vezetője, Martin Schulz korábbi EP-elnök kapná meg, aki korábban több ízben is keményen bírálta Orbán Viktor. Épp azért, amiért jövendőbeli kabinettársa, Horst Seehofer méltatta: a menekültválság kezelése.

Sajtóinformációk szerint Merkeléknek komoly engedményeket kellett tenniük az SPD felé. Ezt bizonyítja az is, hogy a szociáldemokraták ellenőrzése kerül az a pénzügyminisztérium, amelyet eddig a megszorítópolitika pápája, Wolfgang Schäuble vezetett. Az SPD vezetője pár napja be is jelentette, hogy véget vetnek az „erőszakos megszorításoknak” és az eurózóna számára befektetési alapot is létrehoznak.

Az egyezség megszületése után még egy végső lépés maradt: az SPD-n belüli pártszavazás. 464 ezer párttag mondhatja el véleményét a kormányra lépésről, és akár meg is vétózhatják a mostani dealt. Január 1-je óta 24 ezren léptek be a pártba azért, hogy szavazhassanak a koalícióról. Ha leszavazzák, új választást írhatnak ki, vagy egy kisebbségi kormány jöhet létre.

(Reuters)