Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Már az is baj, ha az ellenzék a metrót akadálymentesítené?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Kocsis Máté szerint a baloldali pártok mellébeszélnek és csúsztatnak a 3-as metró akadálymentesítésével kapcsolatban, az általuk kezdeményezett népszavazási kérdés pedig értelmetlen – adta hírül az MTI.

Idézzük gyorsan fel a szocialista Horváth Csaba által beadott kérdést:

„Akarja-e Ön, hogy a 2017-2020 között történő budapesti M3-as metróvonal felújításával egyidejűleg valósuljon meg ezen metróvonal valamennyi megállójának teljes értékű akadálymentesítése, az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ának 1. pontjában meghatározottak szerint?”

Tehát a kérdés az, hogy legyen-e minden megálló akadálymentesítve? Ez az a kérdés Kocsis szerint, ami értelmetlen, a magyarázata pedig csupán annyi, hogy ‘ellenzék’. Mondjuk legalább nem Soros…

Lényegében annyi történt, hogy miután a Kúria hitelesítette a népszavazási kérdést, kilenc ellenzéki párt tegnap aláírásgyűjtésbe kezdett. Erre reagált Kocsis, amikor kijelentette: a baloldali pártok „becsapják és heccelik a budapestieket egy olyan ügyben, amellyel városvezetésük és kormányzásuk idején maguk nem foglalkoztak.”

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért lenne heccelés és becsapás egy olyan népszavazási kezdeményezés, amelynek lényege az, hogy a most indult metrófelújítás során legyenek akadálymentesítve a megállók, de túl sok kommunikációs következetességet nem érdemes várni mostanság a metróügyben megszólalóktól.

Vegyük például Tarlós István főpolgármester esetét:

Tarlós először azzal mentegette a kevés akadálymentesített megállót, mert hogy azokat úgyse használnák sokan (és itt most hagyjuk is, hogy eddig azért nem járt sok mozgássérült metróval, mert nem volt akadálymentesítve, és azt is, hogy az akadálymentesítés az idősek és a babakocsival utazók életét is megkönnyítené), majd közölte, hogy nincs pénz akadálymentesítésre, amikor pedig Horváth Csaba kérdezte erről, akkor őt egyszerűen paprikajancsinak nevezte. Aztán jött egy ilyen kijelentés:

„Minden állomáson megvan az az elméleti megoldás, amelyet gyakorlattá fogunk formálni, a mozgáskorlátozottakkal együttműködésben.”

De ezután még kifejtette, hogy „nem logikus minden állomásra felvonót építeni”, néhány nappal később pedig közölte, hogy felesleges népszavazást tartani az akadálymentesítésről. Szóval ember legyen a talpán, aki érti még, a városvezetésnek mi az álláspontja az akadálymentesítésről…

Az tény, hogy a baloldali pártok kampányidőszakban kezdeményezték a népszavazást – mint ahogy az is, hogy a 3-as metrót is pont építik…

Amúgy az aláírásgyűjtés tegnap elkezdődött, és összesen 138 ezer szignóra van szükség ahhoz, hogy a budapestiek tényleg kinyilváníthassák a véleményüket arról, hogy ők milyen metrót (akadálymenteset vagy sem) szeretnének.