Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Különadókkal próbálják elüldözni a romákat, a Kúria szerint jogellenesen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Napi 800 forintos sarccal próbálta meg elüldözni az Alsónémedi önkormányzat a településre érkező erdélyi magyar cigány vendégmunkásokat. A TASZ a Pest megyei kormányhivatalnál tett bejelentést, a Kúria pedig most kimondta: alapjogokat sért a diszkriminatív rendelet.

Az 5000 fős Pest megyei település 2016 nyarán meghozott rendelete napi 800 forintos „lakhatási adót” vetett ki azokra, akiknek nincs a településen ingatlantulajdona vagy egyéb, ingatlanon fennálló vagyoni joga, és akiknek nincs bejelentett munkaviszonya.

A rendelet nem nevezte meg a településre Romániából érkező cigány vendégmunkásokat, de a szöveg egyértelműen őket írta körül, célja így a csoport elüldözése volt a településről.

A Hír TV korábbi híradója által mutatott képviselőtestületi ülésen a képviselők ugyan nem mondták ki, kikről van szó, de világossá tették, hogy „mindenki tudja, kikről van szó”.

A Népszabadság egy 2016. augusztusi írásából kiderül, higy az Erdélyből érkező romák korülbelül 1000-1500-an lehetnek jelen a településen, és többnyire napszámban dolgoznak a környékbeli földeken, és gyakran tömegszállásokon élnek. A helyi gazdáknak szükségük van rájuk mint munkaerőre, egy lakos szerint „azt a munkát végzik el, amire a helyiek már nem hajlandók.” Másrészt a falu őslakosainak nagy része láthatóan nem tekint rájuk „rendes falubeliként”, sokkal inkább közbizonsági kockázatként és teherként.

A Pest Megyei Kormányhivatalnál a TASZ támadta meg a rendeletet. A jogvédők azzal érveltek, hogy a rendelet ellentétes a helyi adóztatásra vonatkozó törvénnyel, ami szerint a településeknek azzal a céllal kell kivetniük adókat, hogy a helyi szolgáltatásokat finanszírozni tudják, itt pedig az a cél, hogy egy csoportot elüldözzenek. A szabályozás egyben diszkriminatív is, és ezáltal sérti az Alaptörvényben lefektetett egyenlő bánásmódhoz való jogot.

A kormányhivatal szintén problematikusnak tartotta a rendeletet, és kifogáolta az önkormányzat rendeletét, akik viszont ragaszkodtak a rendelethez – sőt, háromszor is visszavonták, és újra elfogadták, hogy időt nyerjenek. A Kormányhivatal ezt követően fordult a Kúriához, ami január 9-én kimondta lényegében a TASZ érvelésével megegyező döntését: a szerv szerint az egyenlő bánásmódot sérti, hogy éppen azokat adóztatatják, akik jövedelmi és vagyoni viszonyaik alapján szociálisan rászorultnak minősülnek. Az adóztatás célja ugyanis többek között épp az ő ellátásuk finanszírozása lenne, nem pedig az elüldözésük.

(TASZ)