Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Kampány indult a gyerekes családok kilakoltatása és szétszakítása ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

Ma Magyarországon rendszeresen előfordul, hogy családok szétszakadnak, mert lakásvesztésük után a gyerek(ek)et a gyermekvédelem kiemeli, holott a törvény szerint pusztán anyagi okokból nem lehetne egy gyereket elválasztani a családjától. Ha egy családot kilakoltatnak, mégis erre kerül sor. A Város Mindenkié csoport most azt szeretné elérni, hogy gyerekes családokat egyáltalán ne lehessen elhelyezés nélkül kilakoltatni.

Kép: Mérce

„Magyarország nem a kilakoltatott emberek országa” – ez a felirat állt azon a molinón, amit a lakhatási érdekvédelmi csoport aktivistái és szimpatizánsai a kampány mai indító eseményén a Kossuth téren kifeszítettek. A mondás Orbán Viktor miniszterelnöktől származik. Az állítással szemben a helyzet az, hogy a Magyarországon évről évre emelkedik az önkormányzati és magánlakások kiürítésére vonatkozó végrehajtások száma. Sokat lehet hallani például a hős utcai, és a bihari utcai helyzetről, ahol a kőbányai önkormányzat lakoltatja ki családok tucatjait. És jelenleg is sok devizahiteles reménykedik abban, hogy a választásokig meghosszabbított kilakoltatási moratórium alatt megoldást találnak a problémájára. Ha ez nem történik meg, ezekkel a családokkal is jó eséllyel az fog történni, ami sok másikkal: a kiskorú gyerekeket a gyermekvédelemi ki fogja emelni a családból.

Magyari Tibor, a csoport aktivistája azt hangsúlyozta, hogy a közvélekedéssel ellentétben Magyarországon nem tiltja törvény, hogy gyerekes családokat kilakoltassanak, és ilyen rendszeresen meg is esik. Ilyenkor a gyerekek gyermekotthonba vagy nevelőszülőkhöz kerülnek, a szülők pedig gyakran hajléktalanszállóra.

A kilakoltatásokat kísérő gyermekkiemeléseknek pedig egy tavaly év végi ombudsmanni jelentés szerint az a következménye, hogy

minden harmadik gyereket anyagi okokból szakítanak el a családjától, annak ellenére, hogy a törvények szerint  Magyarországon ez nem szabadna elődorduljon.

A csoport szerint ez azért van így, mert a törvény teljesülését semmilyen intézkedés nem biztosítja.

A tüntetésen felszólalt Lázár Terézia is, akit a lebontásra ítélt Bihari utca lakójaként szintén a kilakoltatás és a gyermekétől való elválasztás veszélye fenyegeti. Teréziának lejárt a szerződése az önkormányzattal, ami annak ellenére nem szeretné meghosszabbítani azt, hogy Teréziának nincs tartozása a kerület felé. Terézia így jogcím nélküli lakos, és így az önkormányzatnak törvény szerint nem kötelessége, hogy számára és gyermeke számára lakhatást biztosítson. Az AVM és kőbányai lakók a múlt héten azt kérték az önkormányzattól, hogy vállaljanak felelősséget minden lakó elhelyezéséért, de a fideszes többségű testület erre nem volt hajlandó.

A Város Mindenkié és az Utcajogász szerint a szociális és a végrehajtási törvényt kellene módosítani annak érdekében, hogy családokat ne juttasson utcára és szakítson szét egy lakásvesztés. Azt javasolják, hogy

az önkormányzatoknak kötelessége legyen elhelyeznie azokat a családokat, akiket településükön kilakoltatnak, a megfelelő lakhatási lehetőséggel nem rendelkező családokat érintő végrehajtási eljárásokat pedig a csoport szerint fel kell függeszteni, kivéve, ha a végrehajtást magánszemély (nem pedig önkormányzat vagy bank) kezdeményezi.