Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor idén többet takarított meg, Pintér Sándor ragaszkodik a Wartburgjához

Ez a cikk több mint 6 éves.

Mint minden évben, idén is február 1-én, éjszaka váltak nyilvánossá az országgyűlés honlapján a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatai. Az idén Orbán Viktor miniszterelnök többet rakhatott félre, így bevallott megtakarításai 742,000 forintról 993,000 forintra nőttek. Feleségével együtt tovább törlesztgették 2002-ben felvett, 20 milliós jelzáloghitelüket, ebből mostanra a tavalyi 5,99 millió helyett már csak 4,783,328 forint maradt.

Orbán felesége, Lévai Anikó is leadta vagyonnyilatkozatát, de az nem nyilvános.

Már a szerdai leadás után nyilatkozatot tett közzé Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöket is, aki az MTI-nek elmondta,

„Orbán Viktor vagyonnyilatkozata törvényes, teljes és hiteles, aki mást állít, hazudik”

Orbán nyilatkozatán kívül időre beérkezett Pintér Sándor belügyminiszteré is. Ebből kiderül, hogy az elmúlt húsz évben vásárolt 15 ingatlanja mellett megvan még 1995-ben használtan vett Wartburgja is, amelytől ezek szerint továbbra sem hajlandó megválni, immár klasszikus elemévé vált a nyilatkozatainak, viszont más saját tulajdonában álló autót nem tüntetett fel.

Valódi gyarapodást könyvelhetett azonban el például L. Simon László fideszes képviselő, volt kulturális államtitkár, aki tavaly összesen közel 64 hektár szőlőt vásárolt meg Seregélyes és Gárdony határában. L. Simon agárdi székhelyű borászatához kapcsolódóan. Szinte teljes nagybirtokot, tehát közel 150 hektárnyi földet vett Bánki Erik, a gazdasági bizottság fideszes elnöke is 2017-ben, de Szabó Zsolt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára is vett még két hektárt 187 hektáros gyöngyöstarjáni uradalmához.

Lázár János idén ezzel szemben nem földekkel, hanem egy új, hozzávetőleg 11,5 milliós terepjáróval, egy használt, 2012-es Land Rover Defenderrel gazdagodott, amely minden bizonnyal a vadászkalandjai során segíti a Miniszterelnökséget vezető minisztert.

A kormánypárt képviselőivel szemben az ellenzék fő figurái inkább felélik tartalékaikat. Gyurcsány Ferencnek a Demokratikus koalíció elnökének egy év alatt 36 millió forintot kellett kivennie tartalékaiból, így azok összege most már „csak” 605 millió forint. Ehhez jött még az Altus Zrt. 2017-es osztaléka, ami 228 millió volt.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezető eladta egyik, 107 négyzetméteres pécsi társasházi lakását a kettőből, erről jelenleg azt írja, átíratás alatt. Nem úszta meg az évet ilyen könnyedén távozó frakciótársa Bárándy Gergely, aki a Direkt 36 kiemelése szerint közel 20 milliós banki hitelt vett föl 2017-ben a már meglévő 4 milliónyi mellé. Egyedül talán Bangóné Borbély Ildikó gyarapodott, aki tavaly vett egy saját tulajdonú 2008-as Toyota Avensist, igaz azt is hitelből.

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika társelnöke, és miniszterelnök-jelöltje viszont a képviselői juttatásokra „húzott rá,” a kampányidőszakban, persze csak amolyan ellenzéki módon: először októberben szereztek be egy 106 ezer forintos Huawei Honor okostelefont, majd novemberben ezt megtoldották egy 148 ezres iPhone 7-essel és három, negyvenezer forintos zászlóval.

(Direkt36, Parlament.hu // Címoldali kép: MTI, Koszticsák Szilárd)

Címlapkép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd