Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy kis lázadás az intézményesült politika ellen – Interjú a cseh Kalózpárt vezetőjével

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Kalózpárt 22 parlamenti mandátummal a harmadik legjelentősebb politikai erő Csehországban. Kik a cseh kalózok, és milyen ügyekre akarnak koncentrálni? Ivan Bartošsal, a Kalózpárt vezetőjével beszélgetett a Political Critique.

Ivan Bartoš, a Cseh Kalózpárt vezetője:

Férjünk bele fél órába, ha lehet!

Sławek Blich, Krytyka Polityczna: Hív a munka?

Nem – a feleségem. Közös ajándékot adtunk egymásnak karácsonyra – be kell fejeznem egy tetoválást a mellkasomon. Nem késhetek ma. Egyébként tudtad, hogy Lydie (aki ugyancsak tagja a Kalózpártnak) szervezte Prágában a lengyel nők egyenjogúságáért harcoló Fekete Tüntetést (Czarny Protest)?

Igen, a2larm.cz-s barátaink be is számoltak róla.

 Mi is pontosan így kezdtük – aktivisták voltunk, tüntetők, akik nem tudtuk elviselni a status quo-t.

Azért jöttem beszélgetni veled, mert nem tudjuk, hogy jó vagy rossz hírt jelentetek-e a baloldalra nézve.

 Történelmi eredményt értünk el a legutóbbi parlamenti választásokon. Mostanra a harmadik legnagyobb politikai erővé váltunk az országban. Van pár szenátorunk, 22 képviselőnk, vannak embereink vidéken és van egy polgármesterünk is Nyugat-Csehországban, Mariánské Lázne-ban.

Ezzel az eredménnyel sikerült zavarba hozni a politikai elemzőket. Tudtuk, hogy az anti-establishmenthez tartoztok, liberálisok vagytok, a politikai színtéren lezajló generációváltás részesei. Ja, és ti csináljátok az egész visegrádi régió legjobb videóit, mint például azt, amelyikben tangóharmónikázol és buszt vezetsz:

Ugyanakkor nem vagyunk populista párt. Néhány kritikusunk azzal vádolt minket, hogy erőszakosak voltunk a választási kampány során. Hogy ezt leellenőrizzük, visszamenőleg lefuttattunk egy nyelvészeti elemzést a kampányról, és kiderült,

hogy a Kalózpárt volt a legjózanabb, leginkább a tényekre támaszkodó párt.

És tudod mit? Kiderült egy még érdekesebb dolog is. A kampányunk során a leggyakrabban használt szavak többek közt a „jövő” és az „egyenlőség” voltak. Nos, nézzük meg ugyanezt a kereszténydemokratáknál. Van tipped? „Félelem”, „harag”. Más pártok még durvábbak voltak. Ugyanaz a helyzet, mint Európa összes populistájával, legyen szó Németországról, Ausztriáról vagy az Egyesült Királyságról. Csehországban erőszakos retorikát alkalmaztak még az olyan centristák is, mint a szocdemek. És most meg vannak lepve. Meg lehet nézni – ők érték el, hogy az emberek az SPD-re [a szélsőjobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia párt – a ford.] és Okamurára [az SPD alapítója – a ford.] szavazzanak.

Most betörtetek a politikai fősodorba. Több elemző azonban küszködik, amikor el akar titeket helyezni a politikai palettán. Ez miért lehet így?

Mert abba a hibába esnek, hogy ugyanazok a sztenderdek mentén vizsgálnak minket is, mint a hagyományos politikát. De ez érthető. Nyolc éve alapítottunk a svéd kalózok példáját követve egy politikai pártot, de hamar ráébredtünk, hogy az internetes szabadság és a szabadságjogok kérdéseinek svéd megközelítése nálunk nem fog működni.

Miért?

Az üzenetünk körülbelül a társadalom 15%-át érintette, hamar összegabalyodtunk.

Ezt hogy érted?

Olyan mint a hógolyó-effektus. A Kalózpárt egy olyan társadalmi mozgalom, amely nagyon konkrét társadalmi és környezetvédő körökre épül. Ennek következtében a párton belül baloldali kalózok jobboldali kalózokra vannak hatással, vitáznak, együtt gondolkoznak. Beszorultunk, egy már meggyőzött közegtől kaptuk újra és újra a visszajelzést. Mindig, ha megpróbáltunk új választókat megszólítani vagy a párt üzenetén egyszerűsíteni, a törzsbázisunk azzal vádolt, hogy B helyett miért mondtunk A-t, a rossz kifejezést használtuk valamire, leegyszerűsítettünk dolgokat…

Hidd el, lengyel baloldali politikai szerkesztőként ez nagyon ismerősen hangzik.

Ez hátráltató tényező volt. És a politika összetett dolog, tudod. Mivel az emberek figyelme politikai programokkal csak nagyon rövid ideig köthető le, egyáltalán nem hatékony, ha részletekbe menően magyarázzuk el, hogy hogyan oldanánk meg mindennapi problémákat.

Senki nem olvas politikai programokat, ezt el kellene ismernünk.

„4 érv, hogy a Kalózpártra szavazz” – ezt elolvasnád, nem? Szóval először is arra jutottunk, hogy leegyszerűsítjük az üzenetünket. Minden lényegit megtartottunk a programban, de emészthető és könnyen értelmezhető formába öntöttük. Töröltünk minden online hivatkozást. Hirtelen érthetővé vált az üzenet legalább az ország fele számára.

A kampány során csapatként jelentetek meg, élén egy erős, karakteres vezetővel.

Ma is egy maradéktalanul demokratikus párt vagyunk, amelynek a részvételiség és az átláthatóság képezik az alapjait. Ha mint vezető elkövetnék valami szörnyű hibát, két héten belül le lehet mondatni.

Hogyan döntöttétek el, hogy mit egyszerűsítsetek le az új szavazók elérése érdekében, anélkül, hogy a régi szavazókat kizárnátok?

 A következőképp vágtunk bele a kampányba: rengeteg embert vontunk be, barátok barátait. Ők egy körülbelül 1500 résztvevős felmérést végeztek arról, hogy mik a Kalózpárttal kapcsolatos érvek és ellenérvek. Hogy tisztában vannak-e egyáltalán az emberek azzal, hogy mit hirdet a Kalózpárt?

A felmérés eredményeit aztán összedolgoztuk az alapvető politikai meggyőződéseinkkel, hogy elérjünk egy egyszerű kommunikációs célt: hogy demokratikus, liberális, racionalista pártként mutassuk be a Kalózpártot, amelynek kiemelt területe a technológia és a vidék szociális problémáiról való őszinte beszéd.

Mik azok a szociális problémák, amelyekre elsősorban koncentrálni akartok?

Elromlik a mosógéped, de nincs pénzed szerelőre, ezért hitelt vagy kénytelen felvenni, mert az alapvető dolgokra sincs elegendő megtakarításod – ez annak a tünete, hogy valami nincs rendben az országgal.

A posztkommunista országok többségében ez a teljesen alapvető mozgástér  – a szükségletek piramisának tulajdonképpen a legalja – továbbra sincs kielégítően biztosítva. Nem mondanám, hogy Csehországban nélkülöznének az emberek, de alacsonyak a bérek, és az embereknek kevés a megtakarításuk, miközben tízezreket erőszakkal távolítanak el az otthonukból.

Érted már, miért nem lehetett egyszerűen lemásolni a svéd kalózpártot, és átültetni Csehországba? Hogy prédikálsz az internetes szabadságról és a demokráciáról, miközben az emberek épp, hogy kijönnek hó végén? Nem mintha ne lenne vidéken érdekes a szabadság vagy a filozófiai és politikai kérdések, mégis meg vagyok győződve róla, hogy

a progresszív politizálás ott kezdődik, hogy az alapvető létbiztonságot kell garantálni az embereknek, hogy meg kell haladni a piramis legalsó szintjeit.

Bizonyos baloldali körök azt a kritikát fogalmazták meg a párttal szemben, hogy nem rajzolódnak ki egyértelműen lefektetett politikai irányvonalak. Ahogy Marie Heřmanová fogalmazott az A2larmon, a Kalózpárt egyes tagjai igazándiból nem esnek távol a cseh libertárius Petr Mach [a szélsőjobboldali, populista kapitalista Szabad Polgárok Pártjának volt elnöke – a ford.] szertelen  gazdasági nézeteitől sem. Egy rasztás Petr Mach lennél?

A libertárius Szabad Polgárok Pártja csak egy neoliberális hablaty. A kalózok a verseny helyett az együttműködésben hisznek.

Értem, akkor ugorjunk inkább.

Tisztelem az A2larmos srácokat, de nem osztom a nézetet, hogy a hagyományos bal-jobb felosztás lenne a megoldás a modern problémákra. Hacsak valaki nem dogmatikus, nem gondolhatja komolyan, hogy mindig igaza van.

Nem vagyunk demagógok. Egy rugalmas párt vagyunk, képesek vagyunk felülbírálni a korábbi döntéseinket, amennyiben számunkra addig el nem érhető információhoz jutunk. Szó sincs színjátékról. Minden esetben liberális szemszögből közelítünk az adott témához, és igyekszünk a legjobb döntést meghozni. Ezért lehet például, hogy elismerjük azt a tényt, hogy a nagytőke része a társadalomnak. Hasonlóképp, nem látom problémásnak, ha a politikusok találkoznak lobbistákkal, amennyiben annak van átlátható, nyilvános nyoma.

Rólatok elmondható ez?

Igen. Kalózként nyilvánosan elérhető minden találkozónk, amely lobbistákkal és különböző érdekcsoportok képviselőivel zajlott. Ez kiemelt cél a pártnál: a lehető legtöbb információt tárni a nyilvánosság elé, hogy jobb döntéseket tudjanak hozni. Azért teszünk így, mert a rendszer működésének a leleplezése az egyetlen eszközünk a cowboy-kapitalizmus betegességével vagy a globális korporációk befolyásával szemben.

A választást követő stratégiai dokumentumotok szerint a többkulcsos adót támogatjátok, de csak 130 000 cseh korona [kb. másfél millió forint – a ford.] felett. Ami egy igen nagy összeg.

Azért, mert valójában ma degresszív adórendszer szerint működünk. Minél több a kereseted, annál kevesebb adót fizetsz. Kapjuk is a kritikát balról, hogy átalányadót akarunk bevezetni, de ez így nem állja meg a helyét.

Nem akartok átalányadót?

Mindenki számára egyszerűsíteni akarunk az adórendszeren, beleértve a legszegényebbeket is, és minimalizálni akarjuk az adófizetők kötelezettségeit  az állam felé. Ezzel kapcsolatban nyilvánvalóan nem osztjuk a libertárius vagy a neoliberális álláspontot.

Akkor milyen álláspontot osztotok?

Pragmatikus megoldásokon keresztül ültetjük gyakorlatba az elképzeléseinket. Két lábbal állunk a földön. Kalózpártként azért dolgozunk, hogy emelkedjenek a bérek, legyenek tisztességesek és egyre magasabbak. Azaz, amit mi követünk az a jelenlegi helyzethez képest valójában egy lépés balra.

Viszont ha sem a bal sem a jobb nem megoldás, akkor mi az? A technológia? 

Nem azt mondjuk, hogy a technológia fogja megmenteni az életünket, habár hatással van a környezetünkre, képes azt pozitív irányban befolyásolni. Ebben az értelemben techno-optimisták vagyunk. A kalózok azonban nem egyfajta Futuramában [a jövőben játszódó animációs sorozat – a ford.] élnek – a programunk racionális válasz a minket körülvevő világra. Már eleve online vagyunk. Ha te magad nem is használod a rendszert, az egészség- és pénzügyi nyilvántartásod már fenn van. Épp ideje jól csinálni az e-kormányzást – legyen ingyenes és hozzáférhető az állampolgárok számára.

Elvégre több jó, etikus hacker is akad közöttünk, értünk a tech dolgokhoz, szóval ha záros határidőn belül nem tudunk érvényesülni mint tech-optimista párt, akkor valószínűleg a géprombolást választjuk. (Nevet.)

Mondok két jó érvet a rombolás elkezdése mellett.

Csupa fül vagyok!

Az AirBnB és az Uber.

Online lenni, tartani a lépést a modern technológiával nem egyenlő azzal, hogy el is fogadod mindazt, amit az magával vonz. Különösképp, ha az ingatlanpiac ingadozásáról vagy a taxisofőrök munkakörülményeiről van szó.

Ugyanakkor szeretném azt is kihangsúlyozni, hogy elhibázott stratégia az az offenzíva, amely ezek a platformok ellen zajlik. A valós szabályozás érdekében két dologra van szükség: átláthatóságra és erős törvényhozásra. A jó stratégia az volna, ha arra kényszerítenénk ezeket a platformokat, hogy fedjék fel a pénzügyeiket és az alkalmazottaikra vonatkozó adatokat. Csak így lehet őket kontroll alá vonni. De ezt egyetlen nemzetállam egymagában nem tudja elérni.

Ehhez szükség van az EU-ra. Milyen pozíciót tölt be Európa a kalózok világában? Az elmúlt években megerősödött a bevándorlásellenes, jobboldali, populista pártok jelenléte az európai politikai színtéren. Közép- és Kelet-Európa zászlóshajó ebben a folyamatban.

Közhely, de

mi tartjuk, hogy az európai együttműködés az egyetlen útja az európai béke megőrzésének – ma és a jövőben egyaránt.

Nem a föderális Európában hiszünk, de, ellenben más visegrádi vezetőkkel, nem is a nemzetállamok érdekeinek a felnagyításában. A tények érdekelnek, és a tény az, hogy egy kicsi ország, mint amilyen Csehország is, egymagában képtelen szembeszállni a globális korporációkkal. Sőt, egy egymagában álló ország törvényhozása sokkal kiszolgáltatottabb ezeknek az érdekcsoportoknak. Ahogy az olyan masszív globális válságokkal szemben is tehetetlen egy nemzetállam, mint a mostani menekülthelyzet.

Csehország az egyik leginkább iszlamofób társadalom Európában. Nem csábító ebből politikai hasznot húzni, ahogy az Lengyelországban vagy Magyarországon zajlik?

Nem tartjuk elfogadhatónak a menekülthullám politikai érdekek mentén való felhasználását, sem a félelem, az erkölcsi pánik és a bizonytalanság terjesztését a társadalomban. Ugyanakkor szükségesnek tartjuk, hogy racionális megoldást találjunk a tömeges népvándorlás valós problémájára, és egy ilyen megoldásnak egy együttműködő, újragondolt Európai Unió a feltétele.

Milyen tekintetben újragondolt?

Alapvető reformra van szükség, amely az átláthatóság és a demokratizáció felé irányul. Továbbá több jelentős politikai döntést várnánk a demokratikus úton választott Európai Parlamenttől. És legfőképp, támogatjuk a szubszidiaritás elvét, amely kulcsfontosságú a kalózok számára.

Ezt kifejtenéd?

Ennek az a lényege, hogy a döntéshozatalba ne kelljen a központi uniós szerveket bevonni, amennyiben az adott ügyet országos, regionális vagy helyi szinten jobban lehet kezelni. Én a Kalózpárt vezetője vagyok, de ez még nem jelenti azt, hogy közvetlenül én irányítom az észak-moráviai régiót. A helyi szerveknek jobb a rálátásuk, sokkal alkalmasabbak az adott régióban zajló folyamatok irányítására.  Sok mindent lehetne ez alapján kezelni Európában.

Ha Orbán Viktor vagy Jarosław Kaczyński ajánlana egy újfajta politikai alkut „Visegrád vs EU” jeligére, mit reagálnál?

Nemet mondanék rá.

El kéne hagynia Csehországnak a Visegrádi Együttműködést?

A Kalózpárt progresszív liberálisokból áll,

és Lengyelország, illetve Magyarország kormányzó erőivel ellentétben mi tiszteletben tartjuk a szabadságjogokat.

Mi a helyzet Szlovákiával?

Fico legalább okosan taktikázott, elsőként jelentette ki, hogy „Hahó Európa, mi vagyunk a legliberálisabbak ebből a négyből, szóval velünk lehet beszélni, mi lenne, ha mi irányítanánk? Közvetíthetnénk az EU és a visegrádi országok között!”

Ami a visegrádi négyeket illeti, elismerem, hogy olyan területeken, mint a kereskedelem és az oktatás, nagyon fontos a határokon átívelő együttműködés, de

per pillanat egy ország sem rajongana a gondolatért, hogy egy csapatba kerüljön Lengyelországgal és Magyarországgal.

Mindeközben Csehország megválasztott egy új miniszterelnököt – egy komoly korrupciós ügyekkel megvádolt oligarchát. Andrej Babišt gyakran hasonlítják Donald Trumphoz, vagy épp Silvio Berlusconihoz. Jogosan?

Ha az európai ügyek kerülnek szóba, Andrej Babiš kiismerhetetlen, annyiszor változtatta már meg az álláspontját. Ugyanakkor jelenleg erős a pozíciója, köszönhetően a PR-jának és saját médiájának, így könnyedén kivágja magát ezekből a helyzetekből. A politikáról alkotott személyes meggyőződésem alapján én szívesebben térnék vissza a régi szép időkbe, amikor a korrupció és a világos összeférhetetlenség még rossz dolgokként voltak elkönyvelve.

A Babiš tulajdonában álló hírlap, a Lidové noviny írta meg, hogy a Kalózpárt a radikális görög marxistával, Yanis Varufakisszal kokettál. Hogy halad a kapcsolat?

Különösen büszke vagyok arra a cikkre, nem kis eredmény, hogy a konzervatív Lidovky címlapon írjon a Diem25-ről [Varufakis által indított páneurópai mozgalom – a ford.].

Nyilvánvalóan nem vagyunk marxisták, ahogy ezt Babiš újságíróinak is igyekeztem a legjobb tudásom szerint elmagyarázni, persze hiába. Ugyanakkor minden jóérzésű demokrata ellenzi a korporációk hatalmát, a lobbistákat, az erősödő nacionalista mozgalmakat. Ez az, amiért az esetek 80 százalékában egy állásponton vagyunk a Diem25-tel. Sok általunk tisztelt ember aláírta a kiáltványukat, köztük Julian Assange is. Ha a Diem25 egy átlátható, közös politikai platformjává tud válni a zöldeknek, a baloldaliaknak és a liberálisoknak, akkor mi készek vagyunk a liberális szerep betöltésére.

Hiszel benne, hogy képes lehet egy progresszív erő jelentős választási eredményt elérni ebben a nehéz történelmi pillanatban?

Amiben hiszek, az a nyitottság és az oktatás, nem pedig mások lekezelése. Az én liberális, kalóz világom teret enged a sokszínűségnek. Orbán Viktor és Jarosław Kaczyński konzervatív világa egészen más lenne: nem lenne elképzelhető a más véleményen lévő emberek együttélése, kötelező lenne mindenkinek ugyanúgy templomba járni és megborotválkozni. Én is keresztény vagyok, huszita protestáns. Tanultam teológiát, és 19 évesen kereszteltek meg. Egyetlen vallásos üzenetben hiszek: Jézus a szeretet. Valószínűleg ugyanazt az Istent tiszteli Kaczyński is, de szerintem én jobban értem.

Egyszer kérdezz rá nála, hogy fog-e valaha választást nyerni a baloldal Lengyelországban!

A baloldal folyamatos kudarca annak az eredménye, hogy csak prédikálnak és ítélkeznek. Ezért vallottak kudarcot a zöldek is Csehországban. Talán ez az, amiért mi eredményesek lettünk? Elfogadtuk az emberek félelmeit és meggyőződéseit olyannak, amilyenek, ugyanis a változáshoz az egyetlen út a nyitottság, az oktatás és a kiegyensúlyozott párbeszéd. Elmentem vidékre, bejártam Csehországot. Ha elmész Észak-Bohémiába, azt hallod, hogy az emberek a roma közösséget okolják a szociális problémáikért. Persze, megtehettem volna, hogy azonnal visszafordulok, és teleharsogom a tévét, hogy hát ezek az emberek rasszisták. De ennél nagyobb és időigényesebb feladatot tűztem ki magam elé.

Mit?

Tényleg meg akarom változtatni a gondolkodásukat.

A cikk eredetileg angolul jelent meg a Political Critique oldalán. A fordítást Zsámboki Miklós készítette.