Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tovább terjed a fideszes hiszti, a kormány már a parlamenti vitanapra sem megy be

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem mennek el a holnapi rendkívüli parlamenti ülésre a kormánypárti képviselők – tudta meg az ATV.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy Orbán Viktor miniszterelnök távol marad arról a  holnapra tervezett parlamenti vitanapról, amelyen a „titokban” befogadott menekültek ügyét és a Stop Sorost tárgyalták volna a pártok, mivel Bécsben fog tárgyalni Sebastian Kurz osztrák kancellárral.

Ma azonban az is kiderült, hogy a teljes Fidesz-KDNP kihagyja majd a rendkívüli ülést, amely így minden bizonnyal határozatképtelen lesz. Az ATV információi szerint egyedül Gulyás Gergely lesz ott holnap az ülésteremben, vélhetően azért, hogy a kormány bevándorláspolitikájáról és a Stop Sorosról beszéljen felszólalásában. Ezt követően viszont várhatóan ő is távozni fog a parlamentből, a vitanapot levezető elnök pedig a napirend elfogadásának hiányában kénytelen lesz berekeszteni az ülést.

A vitanap megtartásáért a Jobbik kezdett aláírásokat gyűjteni az ellenzéki pártoknál, hogy ezen tárgyaljanak arról az 1300 befogadott menekültről, akiket Altusz Kristóf külügyi helyettes államtitkár említett meg január elején a Times of Malta című lapban. Az aláírások összejöttek, mivel az MSZP-s és LMP-s képviselők is támogatták.

Az ominózus interjú óta a kormány azt hangsúlyozza, hogy a kötelező kvótát továbbra is elutasítja, és bár nagyon hasonló a szám ahhoz, ami a szétosztásban szerepelne, de a helyettes államtitkár által említett menekültek más menekültek.

Ezenkívül még két napirendi pontja lett volna az ülésnek. Az egyik a nyugdíj, amit az MSZP javasolt: az igazságos és méltányos nyugdíjrendszer megteremtése, valamint az LMP által felvetett, közszférát érintő béremelés ügye.