Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Országgyűlés dönthet a diákok 12 pontjáról

Az LMP benyújtja a múlt hétvégén tartott diáktüntetésen elhangzott 12 pontos követeléscsomagot a Parlament elé.

Január 19-én tartott a Független Diákparlament tüntetést a Kossuth téren, ahol a diákok egy 12 pontos javaslatcsomaggal álltak elő az oktatási rendszer megreformálására. Az LMP most határozati javaslat formájában nyújtotta be a 12 pontot, amely szerintük „a kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra nevelésről, a diákok és pedagógusok terheinek csökkentéséről, diákok tanulásának támogatásáról és a felsőoktatási kapuk megnyitásáról szól.”

Az LMP egyetért a diákok követeléseivel. „Mi abban hiszünk, hogy ha a diákok egy csoportja megszervezi magát és számon kéri a kormányt, akkor az Országgyűlésnek igenis foglalkoznia kell a felvetésekkel. Egy normálisan működő demokráciában ez teljesen magától értetődő folyamat lenne. Az LMP ennek szellemében nyújtja be határozati javaslatát.”

A diákok 12 pontja:

„Képezze az oktatás alapját a 21. században szükséges készségek fejlesztése! Igazságos, demokratikus és modern oktatást minden diáknak!

  1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!
  2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!
  3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!
  4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli szabad tankönyv-választást!
  5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!
  6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!
  7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!
  8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!
  9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!
  10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjakkal!
  11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.
  12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!

Kezdjenek két héten belül miniszteri szinten, érdemi, sajtónyilvános egyeztetést a Független Diákparlamenttel!”

Az LMP egyébként nem csupán ezt a javaslatot nyújtotta be, hanem a többi (Jobbikon kívüli) ellenzéki párttal együtt elfogadta a Tanítanék és az Oktatói Hálózat által kezdeményezett Oktatási Minimum csomagot is.

Olvass tovább!