Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szavazók sztrájkja – 100 városban tüntettek Oroszországban

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miután az orosz Központi Választási Bizottság tavaly decemberben elutasította Alekszej Navalnij regisztrációját a márciusi elnökválasztásra folyamatban lévő bírósági ügye miatt, az ellenzéki politikus választási bojkottot hirdetett. A bojkott nevében hívta január 28-án az utcára támogatóit, közel 100 városban szerveztek is kisebb-nagyobb akciókat. A vasárnapi tüntetések azonban méretükben nem közelítették meg a tavaly nyáron szintén Navalnij által szervezett demonstrációkat, ami lehetséges, hogy a bojkott megosztó jellegének köszönhető.

Fotó: Tüntetés Moszkvában 2017.01.28-án. / Twitter

Csak a moszkvai és a szentpétervári eseményeken volt ezernél több résztvevő, de például Petropavloszk-Kamcsatszkijban egy ember ment csak ki tüntetni. Ez mondjuk lehet, hogy a rendkívüli hidegnek is köszönhető, több helyen -40 fokban kellett a tüntetőknek ácsorogniuk. Jakutszkban például így néztek ki a -45 fokban is kitartó tüntetők:

A tüntetés előtt a rendőrök rátörték az ajtót Navalnij oknyomozó szervezetére, a Korrupció Elleni Harc Alapítványra, ahol épp élő közvetítést tartottak. A rendőrök arra hivatkozva fűrészelték át a szervezet irodájának ajtaját, hogy bombariadó miatt be kellett jutniuk a helyiségbe, a bent lévők pedig nem nyitottak nekik ajtót. A szervezet felvételén hallatszik, ahogy fűrészelik az ajtót, majd bejönnek a rendőrök az irodába:

Ezúttal azonban letartóztatásból is kevesebb volt, mint tavaly nyáron, a hatóságok úgy tűnik, el akarták kerülni, hogy az előző évhez hasonlóan sok kép keringjen a világsajtóban az orosz rendőri brutalitásról. Összesen 243 letartóztatásról tudósított a rendőrség az egész országban, Moszkvában és Szentpéterváron is csak néhány tüntetőt vittek el, köztük természetesen Navalnijt is, aki alighogy felbukkant a tüntetésen, máris elfogták. A letartóztatás oka ebben az esetben az volt, hogy se a moszkvai, se a pétervári tüntetéseket nem engedélyezte a helyi önkormányzat, tehát az esemény szervezőjeként ezért a felelősség Navalnijt terhelte.

Így tartóztatták le Navalnijt, a tömeg azt kiabálja, hogy „Szégyen!”

Letartóztatása után Navalnij a Twitteren üzent támogatóinak: „Letartóztattak. Ez nem jelent semmit. Gyertek a Tverszkajára. Nem értem jöttök tüntetni, hanem magatokért és a jövőtökért.”

A moszkvai tüntetés elején így nézett ki a Puskinszkaja tér felülről, ahonnan a demonstráció elindult:

Oroszországhoz képest tehát abszolút békésen lezajlott mindenhol a tüntetés, viszont a megjelentek létszáma még inkább kérdésessé tette a választás bojkottálásának hatékonyságát. Ahogy egy tüntető velős plakátja hirdeti: „Szavazz, ne szavazz, tök mindegy, úgyis ugyanazt az eredményt kapod. #EzekNemVálasztások”

Oroszország, tüntetés.