Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Paraszthajszállal nyert az oroszbarát cseh elnök

Ez a cikk több mint 4 éves.

A cseh elnökválasztás második fordulójában a két napos szavazás végeredménye képpen Milos Zeman eddigi államfő újrázhat. Szoros lett az eredmény, mivel csupán 52% ot kapott, a 48%-ot szerző Jirí Drahos előtt. Az első forduló a felméréseknek megfelelően nem hozott végleges eredményt. Akkor is Milos Zeman államfő kapta a legtöbb szavazatot, 38 százalékot, mögötte Drahos, a Cseh Tudományos Akadémia eddigi elnöke végzett, 26 százalékkal.

Csehország is parlamentáris demokrácia, így az alkotmány nem ad nagy teret az államfőnek, a hatalom java a kormányfő kezében van.  Az államfő súlya, főként a közvetlen elnökválasztás 2013-as bevezetése óta nőtt meg. Zeman újraértelmezte a köztársasági elnök szerepét. Sokszor mondott erőseket a protokolláris szerepből kilépve, például viccelődött Putyinnal a likvidálandó újságírókról, Moszkva érdekeit szolgálta akkor is, amikor kijelentette, hogy az Ukrajnától elvett Krímet el kellene ismerni Oroszország részeként.

Euroszkeptikus kiszólásai termékeny talajra hullottak, mert Csehországban utasítják el leginkább a polgárok az Uniót.

A jelenlegi cseh kormányválság miatt erős politikai tétje is volt az elnökválasztásnak. A 2017 őszén megrendezett parlamenti választást az addigi szociáldemokrata kormány elbukta, és a győzelmet a egy self made man, a kelet-európai Trumpnak is becézett Andrej Babis vezette Elégedetlen Polgárok Mozgalma (ANO, a rövidítés egyúttal igent is jelent) szerezte meg. Babis jó kapcsolatot ápol Orbán Viktorral is.  A párt azonban a többséget nem érte el, partnerek híján csupán kisebbségi kormányt tudott alakítani, amely megbukott a 2018. január 16-i bizalmi szavazáson. Azóta milliárdos Babis csak egy ügyvezető kormány élén áll.

Zeman az elnökválasztás előtt jelezte, hogy amennyiben újra megválasztják, ismét kormányalakítási megbízatást fog adni Babisnak, amennyiben az ügyvezető miniszterelnök előzetesen garantálni tudja a 200 fős parlamentben a többségét. Ehhez az ősszel nagyot zuhant szociáldemokraták (Zeman volt pártja) adhatnak támogatást. Ez sem elég a 101 főhöz, így még az is elfordulhat, hogy az eddig politikai karanténban lévő Kommunista Párt adhatja  meg a külső támogatást a kormánynak.

(index)