Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nagypályás bűnözőket és terroristákat juttathatott magyar állampolgársághoz a Fidesz-kormány

Ez a cikk több mint 6 éves.

Egy bennfentes nyilatkozott a Hír TV oknyomozó műsorának. A kitakart arcú informátor azt állítja, hogy a Fidesz óriási honosítási lázát, sok bűnöző kihasználta, és ellenőrzés nélkül lettek magyar állampolgárok olyanok akiknek a bűnlajstromán terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, pénzbehajtás vagy éppen lányfuttatás szerepel.

A szovjet utódállamokban, főként Oroszországban az ellehetetlenülés szélére került bűnözők Ukrajnában 15 ezer eurós összegért (közel 5 millió forintért) juthattak hozzá eredeti születési anyakönyvi kivonathoz. Utána ezen okmány alapján új okmányokat kaptak az  ukrán hatóságtól, legtöbbször olyan nevet választva, amely magyar felmenőket sejtetett. Ezek birtokában igényelték meg a magyar állampolgárságot a Célpont szerint.


Azért volt olyan sima ez az állampolgársági üzlet, mert  az elvileg kötelező  nemzetbiztonsági átvilágítás kapcsán a magyar állami szervek az ukrán társhatóságokat nem keresték fel. Ezáltal nem derült ki, hogy az igénylők személyazonosságának hamissága.

Pedig egy lekérdezéssel könnyedén kiderülhetett volna, hogy az illetők nem jártak iskolába, nem szereztek jogosítványt, nem voltak katonák és nem fizettek adót sem.

Molnár Zsolt , a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke is elismerte a problémát. A HírTV-nek azt nyilatkozta, hogy mivel a magyar hatóságok tartottak az ukrán állam retorzióitól, szűk volt volt arra lehetőség, hogy ezeket az igénylőket kimerítően átvilágítsák.

A rendszer hiba fő oka a Hír TV oknyomozó műsora alapján az lehetett, hogy nem kaptak elegendő humánerőforrást az átvilágítást végző magyar hatóságok. A Fidesz kormány egyik fő prioritása a külhoni állampolgárok számának a gyors növelése azt hozta magával, hogy 2011 és 2014 között több mint 623 ezren éltek az egyszerűsített honosítással.

A dömpingszerűen érkező kérelmezők átvilágításához, pedig nem volt elég ember a szolgálatoknál.

A Célpont megszólaltatta Semjén Zsoltot, a nemzetpolitikáért is felelős miniszterelnök-helyettest is az ügyben. A KDNP vezetője szerint az egymillió új magyar állampolgárhoz képest az 5-6 ezer bűnöző befogadása csak elenyésző hibaszázalék