Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Két perccel vagyunk a végítélet előtt- Erős figyelmeztetést adtak a tudósok

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Föld átlagos földfelszíni hőmérséklete 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti átlagnál a tavalyi évben .Egyértelműen folytatódik az üvegházhatású gázok okozta hosszú távú klímaváltozás állapította meg az ENSZ Meteorológiai Világszervezete,  a WMO.

A hőmérsékleti melegrekordot 2016 tartja, amikor 1,2 fokkal volt magasabb az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti átlagnál, a 2017-es adat megegyezik a 2015. évivel. 2015 és 2016 úgynevezett El Nino év volt, mert  világszerte éreztette a hatását a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedését okozó El Nino, így 2017 az El Nino hatása nélküli legmelegebb év volt.

A feljegyzések kezdete óta a 18 legmelegebb év közül 17 a 21. században volt – hívták fel a figyelmet a WMO jelentésének készítői – azaz 2000 óta minden év a Földünk klímájának melegedéséről szólt. Nem csupán a hőmérséklet emelkedése, hanem szélsőséges kilengések egyre jellemzőbbek.

A szakemberek az elmúlt év szélsőséges időjárási jelenségei között említették az USA és a Karib-tenger térségében pusztító hurrikánszezont, az Északi-sarki tél közepén a legkisebb tengeri jégkiterjedést, a hőhullámokat, az aszályt, a futótüzeket és a korall-zátonyok tömeges pusztulását az igen meleg tengervíz miatt.

Többek között a klímaváltozást emelték ki fő kockázati tényezőként azok a tudósok, akik a héten jelezték, hogy a globális folyamatok annyira rossz irányba tartanak, hogy ha egy órán ábrázoljuk az emberiség idejét a Földön, már csak két percre vagyunk az éjféltől. Az „órát” 1947 óta minden évben „beállítja” egy 1945-ben chicagói atomtudósok által alapított szervezet. A 2018-as helyzet pedig eddig az egyik legsúlyosabb, két percre ugyanis legutóbb 1953-ban, a hidrogénbomba-kísérlete első napjaiban volt a mutató az éjféltől, azaz a teljes apokalipszistől.

Kép: March for Science

(Föld Napja Alapítvány, NyTimes)