Hogy ne maradj le, értesítünk a nap 1-2 legfontosabb cikkéről a Mércén. Jöhet?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán hazudott, 300 milliós közbeszerzést nyert apjának cége

„Meg vagyok lepődve azon, hogy ön azt állítja, hogy van olyan európai uniós projekt, ahol vállalkozóként, fővállalkozóként vagy alvállalkozóként az én családomból elindult volna valaki.”

Ezt válaszolta tavaly júniusban a Direkt36-nak Orbán Viktor, amikor arról kérdezték, nyert-e valamelyik családtagja EU-s közbeszerzésen. Most az oknyomozó központ a 444-en megjelent cikkében azt írja:

Több hónapos pereskedés után megszerzett dokumentumok bizonyítják, hogy az egyik Orbán-cég alvállalkozóként vesz részt az egyik legnagyobb jelenleg zajló állami építkezésben, a dél-balatoni vasútfelújításban. A Nehéz Kő Kft. nevű fuvarozó cég közel 300 millió forinthoz jut ebből a projektből.

Az elmúlt időszakban rájár a rúd az Orbán-család cégeire. A múlt héten az európai csalásellenes hivatal, az OLAF kérte, hogy indítsanak nyomozást az Elios nevű cég ellen, és javasolta, hogy az Európai Bizottság követelje vissza a cég által megnyert közbeszerzések pénzbeli támogatását, korrupció miatt. Többek között azt kifogásolták, a pályázatok idején Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában álló cég kapcsán, hogy a cég egyik kisebbségi tulajdonosának másik cége készítette elő azt a közbeszerzést, amelyet később az Elios nyert meg. A cégnek korábban Simicska Lajos cége, a Közgép is tulajdonosa volt.

De nem csak az Orbán-családra jár rá a rúd. Kósa Lajos 82 éves anyukája még 2015-ben vett meg egy sertéstelepet, amely aztán 100 millió forintnyi uniós forrást nyert egy EU-s pályázaton.

Kósa anyukája erről így nyilatkozott a Magyar Nemzet újságírójának:

Megmondom őszintén, nem rám van bízva, hogy én nyilatkozzam, ez biztos. Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben. (…) Az ember a család összes dolgát nem szokta kiteregetni.

Olvass tovább!