Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A DK budaörsi jelöltje olyan tiltakozással érvelt Szél Bernadett ellen, amelyen az LMP társelnöke is részt vett

Ez a cikk több mint 6 éves.

Tóth Zoltán választási szakértő, a DK budaörsi-budakeszi jelöltje a Hír Tv Egyenesen című műsorában magyarázta, miért nem lép vissza a szintén a körzetben induló Szél Bernadett javára.

A budakeszi-budaörsi körzetben 2014-ben Szél kétszer annyi szavazatot szervezett mint pártja, az LMP legjobb egyéni eredményét érte el, és mint országos politikusnak lenne esélye nyerni is a körzetben. Erről kérdezte Tóth Zoltán választási szakértőt Kálmán Olga, aki válaszképpen elég keményet húzott.

A videón 3 perc 20 másodpercnél hangzik el végre egy érv, amelyből kiderül Tóth Zoltán emlékezete kicsit lyukacsos. Ugyanis Tóth Zoltán azt magyarázza a DK az egyetlen aktív párt, mert csak ők tiltakoztak akkor amikor a választási törvény a parlament elé került. „Gyurcsány Ferenccel együtt jártuk körbe a parlamentet védő DK-sokat, és mondtuk, hogy ez elfogadhatatlan” – mondja Tóth.

Csakhogy van ezzel egy kis bibi. 2011 december 23-án fogadta el a parlament az új választási törvényt. Ezen a napon pedig nem a DK aktivistái, hanem az LMP képviselői, aktivistái, és civil aktivisták tiltakoztak a Parlament kocsi bejáratainak leláncolásával. Ebben az időpontban pedig az LMP egyik társelnökét speciel Szél Bernadettnek hívták.

Gyurcsány Ferenc egyébként aznap sikeresen elvitette magát a rendőrökkel, annak ellenére, hogy az LMP politikusai és aktivistái kérték, ne szálljon be az akcióba. De DK-s szervezésről, DK-s aktivistáktól szó sem volt.

Persze volt egy másik akció is, már 2012-ben, amikor a DK a választási eljárási törvény ellen tiltakozott egy szimbolikus élőlánccal, de azért a két esemény súlya nehezen mérhető össze. Tóth Zoltán választási szakértő pedig véletlenül pont az LMP tiltakozására nem emlékezett. Van ilyen.

Tehát Tóth Zoltánnak sikerült az egyetlen érvként azt felhozni, hogy miért ne lépjen vissza Szél Bernadett javára, hogy a DK egy aktív párt, mert egyedüliként tiltakozz a választási törvény ellen. Miközben valójában nem pontosan az ellen tiltakoztak, a választási törvény ellen pedig pont Szél Bernadett és az LMP tiltakozott (persze a 2011-es LMP-ben még ott volt Karácsony Gergely is például).

Címlapkép: MTI