Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyert a Magyar Kétfarkú Kutya Párt a magyar állam ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött kedden a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely elsőfokú ítéletében kimondta, a magyar hatóságok jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a párt „Szavazz érvénytelenül!” mobiltelefonos alkalmazása miatt.

Posted by Magyar Kétfarkú Kutya Párt on Sunday, 2 October 2016

Az MKKP még 2016-ban, az október 2-án tartott kvótanépszavazás előtt buzdította arra a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül, és az erről készült fotót osszák meg a mobilos applikációval.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még a népszavazás előtt úgy döntött, hogy az applikáció sérti a választások titkosságának alapelvét, de akkor nem bírságoltak, csak eltiltották az MKKP-t a további jogsértésektől – vagyis az app terjesztésétől és használatától is.

2016. október 2-án viszont rengetegen használták mégis az applikációt – az NVB pedig büntetett, szándékos jogsértésért. Érdekesség, hogy az eredeti terv szerint csak elmarasztalták volna a pártot, ám végül a kormánypárti és a jobbikos delegáltak javaslatára 832 ezer forintos bírságot szabtak ki a pártra.

Az ítéletet először a Kúria mérsékelte 100 ezer forintra, majd az ügy az Alkotmánybíróság elé került, ahol viszont a párt beadványát utasították el.

Most viszont az EJEB mondta ki, hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 10-es cikkét, és ezért összesen 3330 euró (mintegy egymillió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek. Az ítélet egyelőre nem jogerős, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a magyar állam is fellebbezhet.

(MTI)