Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az RTL Klub választással kapcsolatos döntésének nem fognak tapsolni a Fidesz székházában

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az RTL Klub úgy döntött, hogy teret biztosít a politikai pártok üzeneteinek, és ingyenesen leadja a reklámjaikat.

Jelenleg a törvényi szabályozás szerint az M1, a Kossuth Rádió és a Duna TV minden országos listát állító párt reklámfilmjeit azonos terjedelemben és ingyenesen le kell, hogy adja. A kereskedelmi médiaszolgáltatókra más szabály vonatkozik: ők maguk döntik el, hogy sugároznak-e politikai reklámot. Ha igen, akkor viszont már azonosak a kötelezettségeik: vagyis minden indulónak ugyanannyi lehetőséget kell biztosítaniuk, és ezért nem fogadhatnak el pénzt.

És bár az lényegében politikamentes döntés, hogy valaki akarja-e a választások előtt sugározni a pártok reklámjait, az biztos, hogy az RTL Klub döntésének azért lehetnek politikai következményei.

Az RTL Klub estéről estére elér ugyanis mintegy 800 ezer-1 millió nézőt. Ekkora elérés pedig akár az ellenzék malmára is hajthatja a vizet. Ugyanis ha az országos, nagy nézettségű csatornán rendszeresen mennek majd a politikai reklámok, az növelheti a választási részvételi hajlandóságot.

Csakhogy ez az a helyzet, aminek a Fidesz garantáltan nem fog örülni: minél nagyobb lesz ugyanis a részvétel, annál nagyobb az esélye annak, hogy az ellenzék megszorongathatja a kormánypártokat – a Fidesz 2-2,3 millió szavazójának választási hajlandósága ugyanis nem nagyon fog ettől nőni, a bizonytalanok viszont aktivizálódhatnak, és mivel a kormányváltási kedv a közvélemény-kutatások alapján valamelyest szintén nő, valószínűleg az ellenzéki pártoknak fog igazán jól jönni az ingyenes reklám.

2014-ben, az előző választások előtt a kereskedelmi országos médiaszolgáltatók nem éltek ezzel a lehetőséggel, vagyis nem sugározták a pártok reklámjait.