Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyomoz az ügyészség Orbán vejének egykori cége ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Pest Megyei Főügyészség hétfőn elrendelte a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében – közölte az MTI-vel a főügyészség szóvivője. Gyugyi Csilla tájékoztatása szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) igazságügyi ajánlásai esetén követett protokollnak megfelelően, a Pest Megyei Főügyészség nyomozást rendelt el.

Az OLAF a környezet és energia operatív program keretében megvalósított három, 2009 és 2014 között kibocsátott pályázatot vizsgált, Tiborcz István miniszterelnöki vő egykori cége, az Elios mindháromban érintett vagy fővállalkozóként, vagy konzorciumi tagként. A pályázatok keretén belül 35 közvilágítás korszerűsítési projekt valósult meg, ezek közül csupán három esett a 2010 előtti időszakra.

(Fotó: MTI / Burger Barna)

Az uniós csalás elleni hatóság a vizsgálat során közbeszerzési szabálytalanságok sorát, manipulált eljárásokat és a részvevők közötti összeférhetetlenséget talált.

A vizsgálat eredményei egyébként megegyeznek a korábban már a magyar sajtóban megjelent tényfeltáró cikkek következtetéseivel. Az Átlátszó még 2014-ben írta meg, hogy az Elios által elnyert közvilágítási közbeszerzéseket több városban egy Sistrade Kft. nevű cég készítette elő. Csakhogy a Sistrade tulajdonosa az a Hamar Endre, aki közeli barátja Orbán vejének, és 2014-ig résztulajdonolta az Elios-t is.

A Direkt36 arra is rávilágított, hogy a Sistrade által több település nevében kiírt tenderek olyan fölöslegesen nehéz feltételeket írt ki, amelyeket egyedül csak az Elios volt képes teljesíteni.

Magyarán, a gyanú szerint az Elios egyenesen neki dedikált közbeszerzéseken nyert, a dedikációt pedig Tiborcz haverja, üzlettársa írta ki.

Mivel Hamar egy ideig maga is résztulajdonos volt az Eliosban, olyan is előfordult, hogy egyik cége a Sistrade közbeszerzési pályázatokat írt ki, amelyeket aztán másik cége, az Elios nyert meg.

Az OLAF a vizsgálat után azt javasolta, hogy az EU 13 milliárd forintos támogatásmegvonással büntesse Magyarországot a szabálytalanságok miatt. Tiborcz 2009-ben alapította meg az Elios elődjét, ez a Fidesz hatalomra kerülése után látványos gyarapodásnak indult: 2009 és 2011 között, tehát két év leforgása alatt árbevételei 360-szoros növekedést mutattak – ezzel a rekordnövekedéssel talán csak Mészáros Lőrinc büszkélkedhet.

Tiborcz a sorozatos botrányok után, 2015 tavaszán vált meg több cégétől, köztük az Eliostól is. Az OLAF és a magyar nyomozóhatóság által vizsgált időszakban tehát végig tulajdonosa volt az érintett cégnek.