Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem született megállapodás a bevándorlásról – leállt az USA kormányzata

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nem sikerült megegyeznie az amerikai szenátus demokrata és republikánus frakcióinak a szövetségi hivatalok finanszírozásának meghosszabbításáról, így mától leáll az amerikai kormányzat nagy részének a működése. Ez a hétvégén nem is jelent problémát, ám az amerikai sajtó szerint a leállás jó eséllyel a jövő hét első napjaiban is tartani fog: nem nyithatnak ki hivatalok, közparkok, rengeteg közszolgáltatás nem lesz elérhető.

(Fotó: Wikipedia)

A legutóbbi hasonló leállásra 2013 október 1. és 16. között került sor, ekkor kb. 800 ezer közalkalmazottnak kellett ideiglenes szabadságra vonulnia.

A mostani leállás azért is érdekes, mert ritkán fordul ez elő olyan helyzetben, amikor egyetlen párt ellenőrzi az elnöki hivatalt és a törvényhozás mindkét házát. Ennek ellenére a republikánusoknak mégsem sikerült összegyűjteniük a szükséges 60 szavazatot a szenátusban, hogy átmenjen a költségvetés meghosszabbítása.

Egy éve ugyanezen a napon tette le az elnöki esküt Donald Trump, aki számára amúgy sem hozott sok győzelmet az első év, most a hivatalba lépésének évfordulóját is beárnyékolja a kormányzat leállása. Sőt még floridai nyaralójába sem tud elutazni emiatt.

A demokraták csak akkor támogatták volna a finanszírozás meghosszabbítását, ha a republikánusok rendeznek pár bevándorlással kapcsolatos kérdést, például a kiskorú illegális bevándorlók deportálásának tilalmát.

Január 30-án tartja Trump évértékelő beszédét a Kongresszus előtt, óriási égés lenne tehát, ha addigra nem sikerülne megoldani ez a problémát. A demokraták is tudatában vannak ennek, ezért is képviselnek rugalmatlanabb álláspontot, hiszen tudják, a jobboldalnak előbb-utóbb be kell adnia a derekát.

(New York Times)

Címlapkép: Wikipédia