Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csupán a magyarok ötöde támogatja, hogy orosz hitelből, orosz állami vállalat bővítse a paksi atomerőművet

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Greenpeace által megrendelt kutatás tavaly októberben készült, 1000 fős országos, reprezentatív mintán, személyes megkeresésekkel, a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet kivitelezésében.

A kutatásban feltett kérdés pontosította, hogy a paksi bővítésre orosz hitelből és orosz állami vállalat közreműködésével kerülne sor. Ennek alapján a válaszadók túlnyomó része elutasította a projektet, és csupán 19 százalék támogatná.

A Greenpeace régebbi kutatások fényében is vizsgálta a válaszadók véleményét. Ahogy az alábbi ábrán látható, az elutasítók aránya tavaly ugyan csökkent, de még így is 53 százalékos többséget alkottak, idén pedig újra növekedett a számuk. A támogatók csoportja viszont évről-évre apad: a 2015-ös 31 százalékról tavaly októberre 19 százalékra zsugorodott.

Ugyanakkor, amikor az elutasítás okáról kérdezték őket, a válaszadók fontosabbnak gondolták kiemelni, hogy a projekt veszélyes, illetve az atomhulladék kérdésének rendezetlenségét, mint az orosz függőséget (amitől szintén sokan tartanak: 26%), vagy épp a korrupciós kockázatokat, amelyet a válaszadók ötöde vél fontosnak.

A zöld szervezet szerint ez a közvélemény-kutatás azt üzeni a kormánynak, inkább a megújuló erőforrásokat kellene támogatnia. A Greenpeace az Energiaklub tanulmányára alapozva is úgy véli, hogy egy fenntartható és hasonló biztonsági kockázatokkal nem rendelkező megújulóenergia-rendszer fokozatos kiépítése fedezhetné hazánk energiaszükségletét.

Ez az energiafüggetlenségünket is elősegítené, szemben Paks II.-vel, amely a 2030-as évekre akár 70-80 százalékra is növelhetné a villamosenergia-termelés függőségét.

Praktikusan tehát, Paks II. helyett például a napelemek és a napelemes rendszerek áfájának, a napelemeket sújtó, magas környezetvédelmi termékdíjnak csökkentésére lenne szükség, áll a Greenpeace közleményében.

A paksi atomerőművel kapcsolatban teljesen más következtetésre jutottak az állami megrendelésre készült kutatások. Bár még ezek sem utalnak a  lakosság meggyőző, túlnyomó többségének támogatására. Az MVM Paks II. Zrt megbízásából tavaly nyáron készült felmérés szerint a magyar lakosság 54 százaléka támogatja az új paksi blokkok építését.

Néhány hónappal korábban, a Vasárnapi Hírek megbízásából a Publicus Intézet végzett felmérést, 1500 fős minta alapján. Ők úgy találták, 43 százalék körül van azoknak az aránya, akik inkább kedvezőtlennek tartják a projektet, míg 34 százalék inkább kedvezőnek. A pártpreferencia erősen meghatározta a válaszokat: a Fidesz szimpatizánsai jóval nagyobb arányban támogatták az atomerőmű bővítését.