Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra lengyel nők ezrei mentek utcára jogaikért

Ez a cikk több mint 6 éves.

Nők ezrei tiltakoztak egész Lengyelországban szerdán. Azért vonultak utcára, mert a kormány újra napirendre vette az abortusz szigorítását. A múlt héten, január 11-én a lengyel parlament elutasította az abortusz lehetőségének kiszélesítő javaslatát, ezzel együtt arról szavaztak, hogy még tovább szigorítanák a jelenleg is kemény szabályozást: akkor se engedélyeznék a terhesség megszakítását, amikor a gyerek biztosan meghal vagy súlyosan sérült lesz.

Több mint ötven városban szervezett tüntetést a női jogokat csoportosító koalíció, a Lengyel Női Sztrájk.

A tüntetők feketét viseltek, hogy gyászolják a reproduktív jogaikat, amelyeket erősen fenyeget a regnáló konzervatív Jog és Igazságosság Pártja.

Egy Facebook-bejegyzésben a varsói menet szervezői feminista forradalmat hirdettek a SaveWomen hashtaggel, az abortusz szabályozását liberalizáló törvényjavaslatra utalva, amit a parlament elutasított. Ez több lehetőséget nyújtott volna az abortuszra, támogatta volna a fogamzásgátlást és a szexuális nevelést az iskolákban.


Tüntetők Krakkóban

Viszont január 11-én szavaztak arról az alsóházban, hogy betiltanák a beteg magzat elvetésének lehetőségét. Ezzel eltörölnék a lengyel nők fő jogi eszközét az abortusz eléréséhez.

1993-ban léptek életbe Lengyelországban az abortuszra vonatkozó törvények, amelyek Európán belül a legszigorúbbak közé számítanak. Csak a 12. hét előtt engedélyez a törvény terhességmegszakítást, és csak abban az esetben, ha a magzat veszélyezteti az anya életét, ha súlyos magzati rendellenesség áll fenn, és ha nemi erőszak vagy vérfertőzés miatt esett teherbe a nő.

Évek óta küzdenek Lengyelországban a téma kapcsán: 2016-ban felvetődött az abszolút abortusztilalom, az év októberében többezer nő tüntetett az abortuszt szigorító törvény ellen. Eszerint öt évig terjedő börtönbüntetést kaphatott volna az a nő, aki abortuszt végeztet, és az orvosa számára is jogi következményekkel járhatott volna a művelet. A Jog és Igazságosság pártját szoros viszony fűzi a katolikus egyházhoz, ez lehet a törvényjavaslat támogatásának hátterében is. Az egyháznak egyébként is erős befolyása van Lengyelországban: a népesség 87%-a vallja magát katolikusnak.

Emberi jogi csoportok figyelmeztették a nőket, akik elvetélnek, azok is büntethetőek lesznek abortusz gyanúja miatt és szó volt arról is, hogy a törvény egy kétszintű rendszert hozna létre az abortusz eléréséhez, amiben csak a gazdagabbak utazhatnak el abortuszért.

Sokan tesznek így, Szlovákiába vagy Németországba mennek, mások viszont – évente több tízezren –  akik ezt nem engedhetik meg maguknak, otthon illegalitásban kényszerülnek abortuszra.