Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szigetvár baloldali jelöltje korábban beteg malacokhoz hasonlította a hátrányos helyzetű gyerekeket

Ez a cikk több mint 6 éves.

Hétfőn jelentette be Szigetvár polgármestere, Vass Péter a város honlapján, hogy független jelöltként elindul a körzetben a tavaszi országgyűlési választásokon. A szigetvári polgármester korábban azzal szerzett magának országos hírnevet, hogy 2016-ban egy iskolai rendezvényen beteg malacokhoz hasonlította a hátrányos helyzetű gyerekeket.

Vass Péter 2014-ben került Szigetvár polgármesteri székébe az MSZP, a DK és az LMP támogatásával. Az akkori országgyűlési választásokon egyébként fölényesen győzött a Fidesz, a szavazatok 44 százalékát ők szerezték meg. Ennek ellenére nem az ő polgármesterjelöltjük lett a befutó, hanem a környéken állatorvosként praktizáló és nagy népszerűségnek örvendő Vass, aki, miután az MSZP saját soraiból nem tudott jelöltet állítani, a szocialista párt megyei listáján befutó helyet kapott.

Az újdonsült polgármester aztán gyorsan függetlenítette magát a baloldaltól, a Magyar Narancs szerint talán azért, mert „baloldali polgármesterként jelentős versenyhátránnyal indult harcba a megszerezhető támogatásokért és fejlesztési forrásokért.” Ezt alátámasztja, hogy a város által 2014 végén igényelt támogatási kérelem „alig 20 százalékát kapták meg a Belügyminisztériumtól, míg a környékbeli jobboldali önkormányzatok rendre az igényelt összeg egészét vagy túlnyomó részét.”

Ennek ellenére csütörtök reggel kiderült, hogy az MSZP visszaléptette a 2018-as országgyűlési választásokon indított saját jelöltjét a független Vass javára a Baranya megyei 4. számú választókerületben.

A baloldal jelöltjeként viszont felettébb érdekesek Vass Péter oktatással kapcsolatos nézetei: 2016-ban a hátrányos helyzetű gyerekek szegregációja mellett foglalt állást, ráadásul úgy, hogy malacokhoz hasonlította a gyerekeket.

„Vicc az is, hogy alapvetően ma az egészséges gyerekeket a hátrányos helyzetű és nem teljesen száz százalékos gyerekeket tulajdonképpen egy iskolában taníttatjuk. Ezt az állattartásban úgy csináljuk, sokkal humánusabb, hogy az egészséges malacokat értelemszerűen átvisszük az utónevelőbe. A gyengébbeket külön rakjuk, minőségibb kaját adunk nekik, és megpróbáljuk fölhozni arra a szintre, hogy a jobbak közé kerülhessenek,” – mondta beszédében a polgármester.

Később az RTL Klub megkeresésére Vass azt nyilatkozta, hogy továbbra sem tartja kijelentéseit szerencsétlennek, és bár állítása szerint „nem akar egy állatot egy emberrel összehasonlítani”, azért „bátorkodott” ezt az összehasonlítást mégis megtenni, hogy szemléletesebbé tegye azt a példát, hogy az, ami a régebbi rendszerben volt, hogy kisegítő iskolákba vitték a beteg gyerekeket, és ott megkülönböztetett figyelemmel sokkal jobban lehetett velük foglalkozni, mint most.

Lehet, hogy disznók esetében tényleg működik ez a módszer, ezt az állatorvos Vass Péter biztosan jobban tudja. Azonban emberek esetében az ilyen típusú elkülönítés csak mélyíti a hátrányos helyzetet, csak még jobban elszigeteli a gyerekeket. Elvileg baloldali jelöltként Vass Péternek ezt talán illene tudnia.

Érdekes pillanat még Vass munkásságából, amikor tavaly nyáron állítása szerint többek közt azért rúgta ki Szigetvár főépítészét, Berkecz Balázst (aki egyébként az Együtt alelnöke), mert

„Nekem az nem tetszik, hogy valaki fasisztázza a miniszterelnököt vagy engem kritizál, amiért egy városi ünnepségen kezet fogok a köztársasági elnökkel!”