Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Először lehet női miniszterelnöke Romániának

Ez a cikk több mint 6 éves.

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt jelöli Romániában a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Szociáldemokrata Párt (PSD) a miniszterelnöki posztra, amely Mihai Tudose hétfőn bejelentett lemondása nyomán üresedett meg – írja az MTI.

Erről a PSD végrehajtó bizottsága mai ülésén döntött egyetelen tartózkodással. Az 55 éves Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő, a Teleorman megyei Roșiori de Vedén született, és 1996-tól tagja a Szociáldemokrata Pártnak. Jelenleg a második mandátumát tölti az európai parlamentben. Viorica Dăncilă 2015 októberétől a PSD nőszervezetének elnöke.

Kinevezése esetén Dăncilă lehet Románia első női miniszterelnöke.

Klaus Johannis államfő tudomásul vette kedden Mihai Tudose szociáldemokrata miniszterelnök lemondását, helyére pedig Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ideiglenes miniszterelnöknek. Mindeközben az ellenzék előrehozott választásokat sürget.

Az ügyvivő kormány korlátozott jogkörökkel vezeti az országot, amíg a parlament beiktatja Románia következő kormányát – írja a Krónika Online. Mivel a parlamentben egyetlen pártnak sincs abszolút többsége, az államfőt az alkotmány nem kötelezi arra, hogy az eddigi szociálliberális kormánytöbbség jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

Johannis ugyanakkor arra az álláspontra helyezkedett, hogy „a negatív gazdasági következmények megelőzése érdekében” nem fogja hátráltatni egy új kormány kinevezését, ezért szerdára kormányalakítási egyeztetésekre hívja a parlamenti pártokat.

Az alkotmány szerint Románia elnökének a kormány tagjai közül kellett kineveznie az ügyvivő miniszterelnököt, hogy az új kormány megalakulásáig ellássa a miniszterelnöki teendőket. Az Mihai Fifor legfeljebb 45 napig maradhat tisztségben.

(MTI/Krónika)