Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szenátori székért indul Chelsea Manning

Ez a cikk több mint 6 éves.

Miután 2017 májusában szabadlábra helyezték, Chelsea Manning először közösségi médián vette fel a kapcsolatot a külvilággal, Instagramon azóta több mint 70 ezren követik.

Szombaton bejelentette: indul Maryland szenátori székéért.

A veterán transznemű nőt, akit sokan hazaárulónak, mások viszont az információszabadság hősének tartanak, 2017 májusában helyezték szabadlábra. Nem ő lesz az első nyíltan transz nő, aki politikai pozícióért indul, tavaly ugyanis Misty K. Snow Utah államban szállt versenybe a szenátori székért.

Manning a jelenleg második mandátumát töltő demokrata Benjamin L. Cardint hívja majd ki, a választásra novemberben kerül majd sor.

Chelsea Manning a hadseregben szolgált, mikor 2010-ben több mint 700 ezer oldal titkosított dokumentumot és szenzitív videókat szivárogtatott a Wikileaksnek. Példátlanul nagy büntetést mért rá a bíróság, 35 év letöltendő börtönbüntetést kapott, amit Barack Obama 2017 januárjában, három nappal leköszönése előtt elengedett.

Chelsea Manning szabadulása után egy nappal (2017. május 18.)

Manninget, aki Bradley Manning néven született, 2013-ban ítélték el, így előzetes büntetését beleszámítva 2045-ig kellett volna börtönben ülnie, ha Obama nem engedi el a büntetése nagyobbik részét. Az elnök szerint a túlzó ítélet mellett az is hozzájárult az ítélet enyhítéséhez, hogy a nő „kemény éveket” töltött börtönben, itt kezdte meg ugyanis a hormonhelyettesítő terápiát. Texasban, egy férfibörtönben tartották fogva, ahol öngyilkosság fennálló veszélye miatt megfigyelés alatt volt, és éhségsztrájkot is folytatott.

(Washington Post)