Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A második körre marad a döntés a cseh elnökválasztáson

Ez a cikk több mint 6 éves.

Cikkünk 18:00-kor frissült.

Beigazolódtak a cseh államfőválasztással kapcsolatos előzetes várakozások, és szükség lesz egy második fordulóra végső döntéshez. Az első kör végeredménye a következőképpen alakult: Miloš Zeman a szavaztok 38,5 százalékkal bár a legtöbb szavazatot gyűjtötte be, nem sikerült elérnie az azonnali győzelmet jelentő abszolút többséget. A második helyen a legfőbb kihívójának tartott akadémikus, Jiří Drahoš végzett 26,5 százalékkal, míg Zeman többi riválisa közül csak Pavel Fischer ért el tíz százaléknál többet. Eszerint tehát a szavazás második fordulójában Miloš Zeman és Jiří Drahoš csaphat össze január 26-27-én. Az első fordulóban kieső jelöltek közül már többen elismerték vereségüket, miközben Drahoš arra buzdítja a szavazókat, hogy jöjjenek el szavazni a második fordulóban is.

Miloš Zeman bár jelentős előnnyel várta a hétvégi elnökválasztás első fordulóját, végső győzelme korántsem tűnt biztosnak. A regnáló államfőnek kilenc kihívóval kellett szembenéznie, akik mellett Zeman az előzetes felmerések szerint is csak a legnagyobb kisebbség szimpátiájával bírt, így a szavazatok többségének megszerzésével lehetséges elsőfordulós győzelmet a szakértők sem tartották valószínűnek. A kérdés innentől az lesz, hogy a Zeman leváltását kívánó szavazók a második fordulóban fel tudnak-e majd sorakozni elegen Drahoš mögött.

Az első forduló első, pénteki napján bejárta a világsajtót az az intermezzo, amely során egy félmeztelen nő odarohant a szavazatát leadni készülő regnáló elnökhöz, és kiabálva Zemanra akarta vetni magát. A hírek szerint a nő annak a Femen nevű csoportnak az aktivistája volt, amely rendszeresen tiltakozik hasonló módon többek között Putyin ellen, aki iránt Zeman többször kinyilvánította rokonszenvét. A testőrök megakadályozták az akciót, és az aktivistát a földre teperték.

Az elnökválasztás eredménye viszonylag nagy téttel bír. Bár a jelenlegi állás szerint nem kavar majd akkora port, mint Andrej Babiš és az ANO győzelme a parlamenti választásokon, ahogyan a cseh elnökök jogköre sem olyan széles, mint a kormányé vagy épp a miniszterelnöké. Ugyanakkor a jelenlegi helyzetben a döntő lehet, hogy az elnöknek jelentős beleszólása van egy megalakítandó kormány összetételébe, mielőtt az elkezdhetné a munkáját. Így tehát a parlamenti többség előállítására képtelen Babišnak, vagy épp a törvényhozás többi tagjának közel sem mindegy az államfő személye.

Kép: Wikimedia