Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Modern boszorkányüldözés-e Geréb Ágnes ítélete?

Ez a cikk több mint 6 éves.

Január 9-én, kedden a Fővárosi Ítélőtábla két év börtönre ítélte Geréb Ágnest, valamint tíz évre eltiltotta a munkavégzéstől. Évek óta húzódik az ügye, 2012-ben ugyanezt a büntetést kapta. Áder János a jogerős bírósági lezárás után dönthet arról, kegyelmet ad-e.

Két tragikus véget ért otthonszülési eset miatt került bíróságra, az egyik 2003-ban történt, a másik 2007-ben.

Tavaly áprilisban enyhítettek a 2012-es ítéletén, mert az igazságügyi szakértők véleményének figyelembe vétele után, az egyik tragédiában nem találták felelősnek. A mostani bírósági döntés ezt fordítja vissza.

Geréb Ágnes a magyarországi otthonszülés úttörőjeként híresült el, emellett ő volt az is, aki még korábban az apás szülést bevezette itthon. Geréb szülész-nőgyógyászként végzett Szegeden és pszichológusként az ELTE-n, és a hetvenes évek végén kezdte meg munkásságát: az elejétől fogva segített az apáknak bejutni a szülőszobába, azonban akkoriban ez is kirívónak számított, fél évre ki is tiltották. Viszont, eljárását követve, először Debrecenben engedték be a hozzátartozókat, majd egyre terjedt a gyakorlat és 2008-ra már a szülések 70 százalékánál volt benn a szülő nő rokona – bővebben itt írtunk róla.

Most, a tárgyalás után azt mondta, hogy ha munkája „segített bármivel közelebb kerülni egy igazságosabb és emberbarátibb rendszerhez, akkor volt valami haszna, pozitív hozadéka ennek a hosszú, nehéz időszaknak, ennek a boszorkányüldözésnek”.

Ennek az emberbarátibb rendszernek része például a dúla jelenléte, a szülés utáni azonnali szoptatás, az apás szülés, ami ma már nem egy lenézett dolog, hanem természetes.

Magyarországon (ahogy máshol is) a 20. században jelentősen csökkent az addig bevett otthonszülés szerepe, majd a létezett szocializmus alatt nem volt semmilyen alternatívája a kórházi szülésnek, azonban a rendszerváltás után is alig tudott ez megváltozni: nem tiltják, de egyik kormány sem foglalkozott vele különösebben. Csupán 2011-ben született rendelet az intézeten kívüli szülés szabályozásáról.

Sőt azzal, hogy az OEP nem ad rá támogatást, még úri huncutsággá is teszik az otthonszülést, pedig nem kéne annak lennie.

Mindeközben a várandós nők a kórházakban hihetetlenül ki vannak szolgáltatva a „nagy fehér”-nek, azaz a mindent eldöntő orvosnak, aki, ha valamiért siet, felgyorsítja a szülés menetét. Ennek következtében is történnek olyan esetek, mint például 2004-ben a népszerű Herczegh Szabolcsé, aki amikor sürgős beavatkozáshoz hívták, kolléganőjéhez adta a pácienst mindenfajta tájékoztatás nélkül. Az is kiderül, hogy másokhoz hasonlóan ő is pénzt várt el a szülés levezetéséért.

Nem arról kellene folynia a diskurzusnak, hogy ha valaki otthon szülne, akkor valami furcsaságot követ el, hanem mondjuk arról, hogyan lehetne megváltoztatni a terhes nők semmibe vételét. Ezért tett rengeteget Geréb Ágnes, és ezt söpri el a tegnap meghozott ítélet.

(Kép: Feldmár Intézet / Facebook)