Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az azonos neműek házassága mellé állt Latin-Amerika emberi jogi bírósága

Ez a cikk több mint 6 éves.

A dél-amerikai országoknak legalizálniuk kell az azonos neműek házasságát – mondta ki az Emberi Jogok Interamarikai Bírósága. A döntés nagy lökést adhat a  dél- és közép-amerikai országokban folyó melegjogi küzdelmek számára.

LMBT-zászló az Argentin kongresszus épülete előtt. Kép: Natacha Pisarenko/AP

A Bíróság szerint a joghatósága alá tartozó országoknak diszkrimináció-mentesen kell eljárniuk az azonos nemű párokkal szemben, és ez nem csak a családalapítással kapcsolatos szimbolikus jogokra, hanem a pénzügyi támogatásokra is vonatkozik. A Bíróság azt javasolja, hogy amíg az államok nem hoznak törvényeket, rendeleti úton biztosítsák az azonos nemű párok jogegyenlőségét.

Az Emberi Jogok Interamarikai Bírósága az Amerikai Államok Szervezetének emberi jogi intézménye, joghatósága alá az amerikai kontintens 18 országa tartozik. A szerv emberi jogi sérelmek kapcsán fellebbviteli fórumként szolgál, és az Amerikai Államok Szervezete tagországainak jogalkotási folyamatait is véleményezi.

A bíróság döntése Luis Guillermo Solis costa rica-i elnök két évvel ezelőtti beadványára született, aki saját országában is támogatja az azonos neműek házasságát.

Az elmúlt években a befolyásos Római katolikus egyház erős rosszallása mellett Latin-Amerika számos országában hoztak törvényeket, amik az azonos nemű párok elismerése felé mutatnak. A házasságot először Argentínában legalizálták 2010-ben, de ma már Brazíliában, Kolumbiában és Uruguayban is házasodhatnak az azonos nemű párok. Más országokban – Mexikóban, Chilében, Ecuadorban és Costa Ricában  – egyes területeken házasodhatnak a melegek és a leszbikusok, avagy a regisztrált élettársi kapcsolathoz hasonló jogállás teszi lehetővé a legfontosabb jogok érvényesülését.

(Reuters, Wikipedia)