Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nyert a TASZ: nem lehet rendezett lakókörülményekhez kötni a szociális ellátást

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Társaság a Szabadságjogokért négy megyében 55 település szociális rendeletét támadta meg, mert igazságtalannak tartotta azokat. Négy megyéből háromban részben el is ismerték a TASZ kifogásainak megalapozottságát, így huszonöt képviselőtestületben változtatnak a helyi rendeleteken – jelentette be a jogvédő szervezet.

A kifogásolt rendeletek bizonyos szociális ellátásoknál szabtak abszurd feltételeket, melyek a leginkább rászorulókat fosztották meg a támogatások igénybevételének lehetőségétől. Ez a gyakorlat leginkább a rendes települési, azaz a lakhatási támogatást érinti. Olyan feltételekhez köthetik ezeket a támogatásokat, mint a kerti fű hossza (ne legyen magasabb 15 centinél!), vagy hogy rendezetten tárolják-e a tűzifát az udvarban.

A TASZ szerint ezek a szabályok „nemcsak az emberi méltóságot és a magánszféra tiszteletben tartásához való jogot sértik, hanem az egyenlő bánásmódhoz való jogot is azzal, hogy éppen a leginkább rászorulókat zárják el a támogatás igénybevételétől az ilyen jellegű feltételek.”

Sajnos a rendes települési támogatással szemben felhozott kifogásokkal a kormányhivatalok nem értettek egyet, de azzal igen, hogy a hátrányos munkaerő-piaci helyzetben lévő és létfenntartási gondokkal küzdőktől nem vonható meg a szociális támogatás a rendezett lakókörülmények hiánya miatt.

A TASZ Győr-Moson-Sopron megyében, Komárom-Esztergom megyében, Veszprém megyében és Pest megyében támadott meg összesen 76 helyi rendelkezést. Egyedül a Pest Megyei Kormányhivatal nem értett egyet egyik érvükkel sem, itt az eljárás még nem zárult le. A másik három megyében 25 esetben változtattak a helyi rendeleteken.