Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Martin Schulz „veszélyesnek” nevezte Orbán Viktor menekültpolitikáját

Ez a cikk több mint 6 éves.

„Veszélyes logika” mentén politizál Orbán Viktor, a lengyel és az új osztrák kormány, mikor úgy tüntetik fel, az európai menekültpolitika egyedül Németország gondja. Ezt mondta Martin Schulz, az SPD vezetője, német Bildnek adott pénteki interjújában.

„A magyar kormánynak csupán 1920 menekültet kellene átvennie”, ugyanakkor Schulz szerint „Orbán miniszterelnök nem akarja az EU-s szabályozásokat és nem is törődik ezekkel.”

A német szociáldemokrata vezér emellett Ausztriát és Lengyelországot tette felelőssé azért, hogy egy szerinte is bonyolult, de megoldható kérdést, az európai uniós menekültpolitikát nem sikerült előbbre vinni.

Éppen ezért Schulz szankciókat akar bevezetni a magyarokkal és a lengyelekkel szemben. Mint elmondta, nem szeretne olyan készülő EU-s költségvetést megszavazni, amelyben ezek a kormányok továbbra is megkapják az EU-s támogatásokat.

„A németek viselik a terhek többségét, közben más kormányok csak kivesznek a kasszából, de nem akarnak befogadni menekülteket, orrunkhoz kötött karikánál fogva vezetnek be minket az arénába mint egy bikát.”- kelt ki Schulz Orbán és a lengyel konzervatívok ellen.

„Az EU azonban egy jogi közösség nem pedig egy szupermarket”, ahol a jogok és kötelességek között válogatni lehet – figyelmeztetett Schulz, aki azt is elmondta, továbbra sem gondolkodik pártja azon, hogy újabb nagykoalícióval segítsék ki Angela Merkelt és a kereszténydemokratákat.

A német szociáldemokrata elnök szavaira délelőtt válaszolt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is, aki hasonló eréllyel vágott vissza a vádakra. Mint elmondta, kormánya remélte, hogy Schulz visszatérése a „brüsszeli buborékból” a „német valóságba” kijózanítja őt, de ahogy látják, nem ez történt:

Martin Schulz az alapvető tényekkel sincs tisztában. Pozíciója ugyanakkor kényelmes, hiszen egy olyan ország polgára, amely élvezi annak előnyeit, hogy Magyarország komoly erőfeszítésekkel, az európai jognak érvényt szerezve védi a schengeni övezet külső határát. Martin Schulz tehát a valamennyi német polgárt is védő Magyarországot gáncsolja hátulról folyamatosan”

– mondta Szijjártó. Azt is hozzátette, szerinte a magyar kormány idáig „egymilliárd forintot fordított” a schengeni határ megvédésére, ezt az összeget pedig szerinte Németországnak legalább részben vissza kellene nekik térítenie.

A 2017-es adatok szerint Németországban felére csökkent a menedékkérelmet benyújtók száma. Ez 2015 óta az első év, amelyben csökkenés következett be. Az elmúlt év januárja és szeptembere között összesen 479,650 ilyen kérelmet adtak le a német kormány illetékes szerveinél, ezek nagyjából felét utasította el a kormány. Ezzel szemben 2016-ban 1,2 millióan folyamodtak menekültstátuszért Németországban.

(Bild, Deutsche Welle, MTI)

Kép: Flickr/SPD Saarland